Pensia de întreținere – sprijin pentru membrii de familie

Normele privind pensia de întreținere și cuantumul acesteia diferă de la țară la țară. Totuși, dacă trebuie să primiți pensie de întreținere din partea unei persoane aflate în altă țară din UE sau dacă, dimpotrivă, trebuie să trimiteți pensie de întreținere în altă țară din UE, se aplică normele europene.

Cărei instanțe trebuie să vă adresați pe probleme legate de pensia de întreținere?

În cazuri legate de pensia de întreținere vă puteți adresa:

  • instanțelor din țara în care locuiește fostul partener/ membrul de familie
  • instanțelor din țara în care locuiește persoana care solicită pensia de întreținere
  • instanțelor abilitate să se ocupe de cazuri care implică starea dumneavoastră civilă (de ex. divorțul) sau aspecte legate de autoritatea părintească – dacă acestea sunt relevante pentru situația în cauză.

În cazul în care fostul soț (fosta soție) sau membrul de familie este de acord, puteți să alegeți împreună instanța care urmează să se pronunțe, sub rezerva anumitor condiții. Acest lucru nu este însă valabil dacă litigiul se referă la obligațiile de întreținere față de un copil cu vârsta sub 18 ani.

Ce legislație se aplică în cazul dumneavoastră?

Dacă sunt implicate mai multe țări, legislația care reglementează acordarea pensiei de întreținere nu este neapărat legislația țării în care puteți înainta cererea.

Aflați ce legislație se aplică în situația dumneavoastră, cum se poate soluționa un conflict între legislații și cu ce consecințe.

Autoritatea centrală care răspunde de pensiile de întreținere în țara în care locuiți vă poate ajuta să înaintați o cerere în străinătate. Căutați autoritatea centrală relevantă.

Executarea hotărârilor în străinătate

O hotărâre privind pensia de întreținere, pronunțată și declarată executorie într-o țară din UE, va fi executorie în orice alt stat membru.

Sursă: Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal