Părinti, începe școala! Aveți grijă la ce poate conține sandvișul copilului! Acesta poate sa îmbolnăvească!

Puse la pachet sau doar pentru o gustare rapidă, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, sanvișurile reprezintă una dintre cele mai comune forme de prezentare a mâncării. Dar te-ai gândit până acum câte E-uri poți regăsi într-un sandviș?!

Influența aditivilor alimentari asupra organismului

Legislația Uniunii Europene cere ca aditivii folosiți în alimente să fie specificați clar pe lista de ingrediente, cu funcția pe care o îndeplinesc și numele sau nr. CEE. Un nr. CEE înseamnă că E-ul respectiv a trecut testele și a fost aprobat pe teritoriul UE.

Aditivii alimentari, adică E-urile, sunt grupați în funcție de proprietățile pe care le au. Aditivii cel mai des întâlniți pe etichetele alimentelor sunt:

  • Antioxidanți – împiedică alimentele să râncezească sau să-și schimbe culoarea, reducând riscul ca grăsimile să se combine cu oxigenul
  • Coloranți – pentru intensificarea culorii alimentelor
  • Emulsificatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și gelifiere – ajută la amestecarea și îngroșarea ingredientelor
  • Potențatori de aromă – folosiți pentru a amplifica aroma alimentelor
  • Conservanți – folosiți pentru conservarea alimentelor pe termen lung
  • Îndulcitori – cu o putere de îndulcire mai mare decât a zahărului

Majoritatea aditivilor sunt permiși doar în unele produse și doar în cantități limitate, reglementate de legislația Uniunii Europene.

Sunt două mari căi prin care aditivii alimentari ne influențează organismul: ne păcălesc simțurile și ne afectează sănătatea.

Impactul asupra simțurilor

Arta creşterii atractivităţii alimentelor prin coloranţi nu este o practică nouă. În antichitate, romanii de exemplu, foloseau şofran pentru a-şi colora mâncarea într-un galben pozitiv şi liniştitor.

Atributele vizuale ale unui produs precum forma, culoarea şi modul de prezentare, joacă un rol important în succesul comercial şi ne pot convinge sau nu să alegem mâncarea. Forma, de exemplu, ne permite evaluarea prospeţimii şi a poftei, iar culoarea inspiră aşteptări despre gust (de exemplu, ne aşteptăm ca o roşie verde să fie acră şi necoaptă, iar o prăjitură maro să aibă gustul ciocolatei).

Industria alimentară, care foloseşte intens aditivi pentru a modifica produse în funcție de gusturile consumatorilor, ia în considerare aceste aspecte vizuale. Pentru că un produs, ca să fie cumpărat şi consumat, trebuie să corespundă aşteptărilor noastre. De aceea, un sirop de mentă sau o acadea de lămâie, care în mod natural nu au nicio culoare, sunt artificial colorate în verde şi galben. Culoarea unui produs trebuie să fie constantă, pentru a putea fi recunoscut. Nu e un lucru necunoscut faptul că produsele industriale sunt colorate artificial pentru a restaura nuanţele naturale pierdute prin procesare.

Substanțele de sinteză nu sunt însă naturale și nu conțin nutrienții de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa. Ele nu fac altceva decât să ne păcălească simțurile, făcându-ne să mâncăm mult din produse care de multe ori nu conțin nimic natural.

Folosirea generalizată de aditivi nu afectează însă doar aspectul vizual al alimentelor, ci şi aroma şi gustul. Potențarea aromelor atrage de multe ori după sine o dependență de gust. Mai mult, aceste arome ne pot schimba preferințele alimentare, astfel încât nu mai reușim să recunoaștem produsele naturale și de calitate.

Impactul asupra sănătății

În ceea ce privește efectele aditivilor alimentari asupra sănătății, aș aminti în primul rând contribuția lor la creșterea numărului de cancere de tract digestiv.

Așa cum știm, celulele organismului nostru se regenerează periodic. Celulele care vin cel mai des în contact cu aceste non-alimente (aditivii alimentari) sunt celulele tractului digestiv. În momentul în care regenerarea lor se produce în prezența unor substanțe care nu sunt naturale, apar celule cu defecte – respectiv celule canceroase.

În al doilea rând, consumul constant de produse procesate poate duce la alergii cutanate (dermatite, eczeme, etc), tulburări gastrointestinale, poate afecta funcția de detoxifiere a ficatului și poate scădea imunitatea.

Unii aditivi alimentari sunt însă mai periculoși decât alții. De exemplu, oamenii de știință au studiat legătura dintre aditivii alimentari și hiperactivitatea la copii. Un studiu britanic publicat în 2007 în revista The Lancet a demonstrat cum consumul de conservanți și coloranți artificiali se asociază cu ADHD la copii.

Printre cele mai periculoase și mai des întâlnite E-uri din industria alimentară menționăm monoglutamatul de sodiu, sulfiții și nitritul de sodiu.

Monoglutamatul de sodiu (E621) se găsește în toate mezelurile, în chipsuri și în mai toate alimentele semipreparate. Se folosește ca potențator de aromă dar în același timp afectează funcția creierului care îți dă semnalul de sațietate. Acest lucru conduce în cazul multor persoane la creșterea în greutatea.

Monoglutamatul de sodiu este considerat de asemenea și o excitotoxină, iar consumul regulat poate duce la depresie, dezorientare, tulburări de vedere, oboseală, dureri de cap și obezitate.

Sulfiții (E221) se găsesc în vin și în fructe uscate. Persoanele sensibile la sulfiți pot manifesta dureri de cap, probleme respiratorii, eczeme și alergii cutanate.

Nitritul de sodiu (E250), substanța care îi dă cărnii culoarea roz, se găsește în mezeluri, pește afumat sau orice alt tip de carne procesată.

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, KiloStop

dr. Laura Ene

medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

InfoCons este alături de consumatori și pune la dispoziție o serie de tipuri de sandvișuri și maximul de E-uri ce se pot regăsi în acestea, calculate în baza Testelor Comparative efectuate.

Câte E-uri poți găsi într-un sandviș

Câte E-uri poți găsi într-un sandviș

Stii ce fel de ketchup cumperi?!

Stii ce fel de ketchup cumperi?! 9 E-uri! Pe piata se gasesc produse tip ketchup care au in continut si 9 E-uri!

Știi ce cumperi când te doare gâtul?

Știi ce cumperi când te doare gâtul?

Stii ce fel de ketchup cumperi?!

Croissantele cu crema de cacao

Pate vegetal - stii ce contine?

Pate vegetal – stii ce contine?

Stii ce fel de pate vegetal cumperi?!

Suntem in postul Pastelui! Mananci de post? Alege bine! Stii ce fel de pate vegetal cumperi?! 28,57% % din produsele tip pate vegetal supuse studiului au in continut 7 E-uri!

Stii ce fel de paine integrala feliata cumperi?!

Stii ce fel de paine integrala feliata cumperi?! 10 % din produsele tip paine integral feliata supuse studiului au in continut 5 E-uri!

Vopsea pentru ouă - știi ce conține?

Vopsea pentru ouă – știi ce conține?

Stii ce fel de maioneza cumperi?!

Stii ce fel de maioneza cumperi?! 22,22 % din produsele tip maioneza supuse studiului au in continut 5 E-uri! Maxim 71,5 g grasimi la 100g de maioneza!

Stii ce fel de napolitane cumperi?!

Stii ce fel de napolitane cumperi?! 28% din produsele tip napolitana cu cacao supuse studiului au in continut 4 E-uri! 17.1 g grasimi la 100g!

Știi ce iaurt consumi?

Știi ce iaurt consumi? Află în seara aceasta cu SuperConsumatorul, de la ora 18:00, pe TVR1

Gumă de mestecat - știi ce consumi?

Gumă de mestecat – știi ce consumi?

Știi ce cumperi când ești răcit?

Știi ce cumperi când ești răcit?

Stii ce mananci la micul dejun? Studiu comparativ - Branza Topita

Stii ce mananci la micul dejun? Studiu comparativ – Branza Topita

Paste făinoase - Știi ce mănânci?

Paste făinoase – Știi ce mănânci?

Margarină din Grăsime Vegetală - Știi ce mănânci?

Margarină din Grăsime Vegetală – Știi ce mănânci?

Inghetata cu 9 E-uri! Si cu doar 1.3 % continut de cacao in inghetata cu ciocolata!

Inghetata cu 9 E-uri! Si cu doar 1.3 % continut de cacao in inghetata cu ciocolata!

Studiu iaurt cu fructe

Studiu iaurt cu fructe

Îngheţată - știi ce conține? 4% din produsele analizate au în conținut 16 E-uri!

Îngheţată – știi ce conține? 4% din produsele analizate au în conținut 16 E-uri!

Studiu: 25.92% din gumele de mestecat au in continut un numar de 11 E-uri

Studiu: 25.92% din gumele de mestecat au in continut un numar de 11 E-uri

Studiu: 35.7% din dropsurile analizate nu au in continut zahar, insa au indulcitori

Studiu: 35.7% din dropsurile analizate nu au in continut zahar, insa au indulcitori

Chipsuri cu gust de cascaval?

Chipsuri cu gust de cascaval?

Maioneza - știi ce conține?

Maioneza – știi ce conține?

InfoCons: 96% din produsele de tip pate vegetal contin minim 2 E-uri!

InfoCons: 96% din produsele de tip pate vegetal contin minim 2 E-uri!

Produse BIO - știi ce conțin?

Produse BIO – știi ce conțin?

InfoCons: Mananci conserve? 65 % din conservele de carne contin minim 3 E-uri!

InfoCons: Mananci conserve? 65 % din conservele de carne contin minim 3 E-uri!

Halva - Știi ce consumi?

Halva – Știi ce consumi?

Studiu Comparativ pe bauturile racoritoare tip ceaiuri, existente pe piata romaneasca

Studiu Comparativ pe bauturile racoritoare tip ceaiuri, existente pe piata romaneasca

Studiu Comparativ pe bauturile energizante, comercializate pe piata romaneasca - 37.5% dintre produse contin un numar de 6 E-uri

Studiu Comparativ pe bauturile energizante, comercializate pe piata romaneasca – 37.5% dintre produse contin un numar de 6 E-uri

Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare

Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare

Dictionar de ingrediente - Verifica Aditivii Alimentari

Dicționar de ingrediente – Verifică Aditivii Alimentari

Fii informat! - Alege Sanatos! Traieste Sanatos! - limitarea numarului de aditivi alimentari din produsele agroalimentare

Fii informat! – Alege Sanatos! Traieste Sanatos! – limitarea numarului de aditivi alimentari din produsele agroalimentare

Fii informat! - Alege Sanatos! Traieste Sanatos! - limitarea numarului de aditivi alimentari din produsele agroalimentare

Semnează Petiția Online #5Euri

InfoCons (www.infocons.ro), Asociație pentru Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021/9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal