Palatul Roznovanu, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Palatul Roznovanu, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Aflat pe unul dintre cele mai importante bulevarde ale Iasului, Palatul Roznovanu, actualul sediu al Primăriei Iași, a fost martor al unor întâmplări istorice importante, găzduind, de-a lungul timpului, domnitori, familii de boieri moldoveni, generali și diplomați ruși, o tânără viitoare regină a Serbiei (Natalia Kescu) sau personalități flamboaiante precum Hariclea Darclee. Nici Casa Regală a României nu putea să lipsească din istoria Palatului Roznovanu. La 24 aprilie 1871, cu ocazia zilei de naștere a principesei Elisabeta, palatul a gazduit un strălucitor bal pentru care Carol I mulțumea în cuvinte simple, dar încărcate de emoție, `pentru primirea frumoasă și călduroasă ce a doua capitală a României ne-a făcut`.

Monument de arhitectură, Palatul Roznovanu aparține stilului neoclasic îmbogățit cu elemente ornamentale eclectico- baroce și a fost construit de către boierul Iordache Roznovanu după planurile arhitectului Gustave Freiwald, cel care fusese angajat și la zidirea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ,aflată chiar peste drum de palatul Roznovanu. Frescele interioare, statuile ce împodobeau exteriorul în anii 1830, fastul interioarelor zugrăvite de pictorul Stavski, holurile mari și scările elegante , toate de inspirație occidentală, au făcut din această ctitorie a boierilor moldoveni unul dintre cele mai impozante palate ale vremii.

În 1891, dat fiind că moștenitorul Roznovanilor avea datorii și se hotărâse să înstrăineze palatul, primarul de atunci al Iașului, Vasile Pogor, hotărăște să îl cumpere printr-o hotărâre a Consiliului Comunal și să mute birourile administrației locale în fostele saloane ale impunătorului palat.

Din 1970 încoace Palatul Roznovanu este gazda elegantă a Primăriei Iași, prin Sala Mare perindându-se personalități ale vieții culturale și politice românești, membri ai Casei Regale și ambasadori ai statelor lumii.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Hotel Bulevard, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: [email protected]

Descarca aplicatia InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Descarca aplicatia InfoCons
Meniu