Numărul de ani dintr-o viață sănătoasă: țări comparate

În 2018, se estimează că numărul de ani în care o persoană va continua să trăiască într-o stare sănătoasă la naștere în Uniunea Europeană (UE) a fost de 64,2 ani pentru femei și 63,7 ani pentru bărbați.

Speranța de viață pentru femei (83,7 ani) în UE a fost, în medie, cu 5,5 ani mai lungă decât cea pentru bărbați (78,2) în 2018. Anii de viață sănătoși reprezintă aproximativ 77% și, respectiv, 81% din totalul speranței de viață pentru femei și bărbați.

Printre statele membre ale UE, Malta a înregistrat cel mai mare număr de ani de viață sănătoși în 2018 pentru femei (73,4 ani), urmată de Suedia (72,0 ani) și Irlanda (70,4 ani), în timp ce cele mai mari pentru bărbați au fost înregistrate și în Suedia ( 73.7), Malta (71,9) și Irlanda (68,4).

În schimb, Letonia a avut cel mai mic număr de ani de viață sănătoși pentru femei (53,7 ani) și bărbați (51,0 ani). Valorile extreme pot fi parțial explicate prin modul în care se măsoară limitarea activității în țară, impactând, într-o oarecare măsură, asupra rezultatelor

Numărul anilor de viață sănătoși la naștere a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați din 19 state membre ale UE, diferența dintre sexe, în general, relativ mică. În 5 state membre ale UE, diferența a fost mai mare de 2 ani: Polonia (+3,8 ani), Bulgaria (+3,6 ani), Lituania (+2,8 ani), Letonia (+2,7 ani) și Estonia (+2,3 ani).

La polul opus, în șapte state membre ale UE, numărul de ani de viață sănătoși pentru femei a fost mai mic decât pentru bărbați. Cele mai mari diferențe au fost observate în Olanda (-3,9 ani), Danemarca (-3,4 ani) și Finlanda (3,1 ani).

Aceste informații sunt publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății (7 aprilie), care a căpătat o importanță deosebită în acest an, odată cu criza actuală de sănătate.

Sursa: Eurostat

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal