Noi norme UE pentru combaterea informațiilor înșelătoare și pentru sporirea siguranței produselor cosmetice comercializate în Uniune

Începând din 11 iulie, produsele cosmetice din magazine, indiferent dacă sunt fabricate în UE sau importate din țări terțe, trebuie să respecte în întregime Regulamentul privind produsele cosmetice, care asigură standarde de siguranță mai stricte și o informare mai bună a consumatorilor.

Neven Mimica, comisarul european pentru protecția consumatorilor, a declarat: `Fie că este vorba de articole pe care le folosim zilnic, precum pasta de dinți, fie de un nou ruj sau o loțiune după ras, consumatorii vor beneficia de acum de o protecție sporită și de informații mai clare despre cosmeticele pe care le cumpără. Noile norme înlesnesc și aplicarea legii, ceea ce va aduce mai multă încredere în produsele achiziționate.`

Se presupune că această încredere sporită va aduce beneficii deopotrivă producătorilor și consumatorilor. Cu peste 4 000 de producători de cosmetice, dintre care mulți aflați printre liderii mondiali în acest sector, industria cosmeticelor este un atu major al UE în contextul globalizării economiei. Acest sector creează, direct și indirect, peste 1,5 milioane de locuri de muncă.

Printre cele mai importante modificări introduse de Regulamentul privind produsele cosmetice adoptat de Consiliu și de Parlament în 2009 se numără:

Consolidarea cerințelor de siguranță pentru produsele cosmetice: Începând de astăzi, producătorii trebuie să respecte anumite cerințe la pregătirea unui raport privind siguranța unui produs înainte de introducerea lui pe piață.

Introducerea noțiunii de `persoană responsabilă`: Pe piață pot fi introduse doar produsele cosmetice pentru care o persoană juridică sau fizică este desemnată în UE drept ‘persoană responsabilă’. Noul regulament privind produsele cosmetice permite identificarea cu exactitate a persoanei responsabile și precizează clar obligațiile acesteia. În caz de inspecție a autorităților naționale de supraveghere a pieței, persoana responsabilă trebuie să aibă dosarul cu informații despre produs disponibil și actualizat, inclusiv evaluarea siguranței produsului.

Notificarea centralizată a tuturor produselor cosmetice introduse pe piața UE: Producătorul nu va trebui să își notifice produsul decât o singură dată, prin portalul UE de notificare a produselor cosmetice (Cosmetic Products Notification Portal – CPNP). Datele stocate în acest portal vor permite personalului centrelor naționale de toxicologie să aibă acces în câteva secunde la compoziția produselor, în cazul unor accidente, iar autorităților competente să acceseze cu ușurință informații referitoare la toate produsele cosmetice introduse pe piață în UE, în scopuri de supraveghere a pieței.

Introducerea raportării efectelor nedorite grave: O persoană responsabilă va avea obligația de a raporta efectele nedorite grave autorităților naționale competente. Autoritățile vor colecta și informații provenite, de exemplu, de la utilizatori și de la profesioniști din domeniul sănătății și vor fi obligate să schimbe astfel de informații cu alte state membre ale UE.

Noi norme pentru utilizarea nanomaterialelor în produsele cosmetice: Coloranții, conservanții și filtrele UV, inclusiv cele care sunt nanomateriale, trebuie să fie autorizate în mod explicit. Produsele care conțin nanomateriale nerestricționate de Regulamentul privind produsele cosmetice vor fi supuse unei evaluări complete de siguranță, la nivelul UE, în cazul în care Comisia are suspiciuni în privința lor. Nanomaterialele vor trebui indicate în lista de ingrediente de pe etichetă folosindu-se cuvântul `nano` între paranteze după denumirea substanței: de exemplu, `dioxid de titan (nano)`.

În plus, astăzi s-a adoptat un nou regulament al Comisiei care stabilește criterii comune pentru declarațile referitoare la produsele cosmetice: Producătorii care doresc să includă o declarație pe produsele lor, de exemplu `eficiență timp de 48 de ore` pentru deodorante, vor trebui să îndeplinească șase criterii comune: conformitate juridică, veridicitate, elemente probatorii, onestitate, echitate și alegere în cunoștință de cauză. Pe baza acestor criterii, autoritățile naționale competente vor fi în măsură să verifice declarațiile.

Context

  • Produsele cosmetice nu înseamnă numai produse de machiaj, parfumuri și loțiuni după ras, ci și produse vitale pentru sănătatea și bunăstarea consumatorilor, precum cele de protecție solară, de curățare și pasta de dinți.
  • Noul regulament privind produsele cosmetice, adoptat în 2009, a intrat în vigoare la 11 iulie 2013, în urma unei perioade de tranziție care a permis industriei să se adapteze la noile norme. Legislația europeană în domeniul produselor cosmetice a fost adoptată pentru prima dată cu 35 de ani în urmă și, de atunci, a fost revizuită substanțial de 7 ori.
  •  

Sursa: Comisia Europeana – Comunicat de presa

 

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal