Mesajul Prefectului Capitalei pentru InfoCons Asociatie de Consumatori – InfoCons

Institutia Prefectului Bucuresti este deja partener traditional al ONG-urilor implicate in campanii de colectare a 2% din impozitul pe venit.

Nu exista un tipar, si nici un domeniu preferential. Colaboram cu acele organizatii care desfasoara actiovitati ce vin in sprijinul bucuresteanului, care aduc un plus de valoare vieti cotidiene si care, mai mult, ne responsabilizeaza pe fiecare.

Astfel, doi ani consecutiv, am colaborat cu SMURD Bucuresti, iar din banii stransi de la contribuabili s-a dotat serviciul de urgenta cu ambulate si echipament medical.

Nu am fi putut sa acoperim o arie asa de vasta de problematici extreme de importante pentru societate, fara parteneriatul cu Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, un ONG preocupat de calitatea vietii romanilor.

Cu ajutorul lor, banii stransi din campania “ Ia atitudine!` vor fi directionati catre acele proiecte ce se inscriu in prioritatile mentionate mai sus. Ele vor fi suspuse dezbaterii publice inainte de a fi puse in practica, iar voi, cei care ati directionat 2% , veti putea stii in orice moment, cum s-au cheltuit banii vostrii.

Tin sa subliniez, desi poate multi dintre voi stiu, dar e important de inteles ca acest 2% nu reprezinta o donatie, ci sunt un procent din impozitul pe care deja l-ati dat statului anul trecut. Nu mai e necesar decat un mic efort, acela de a completa cu datele voastre formularul fiscal F230 aflat pe site-ul campaniei. Daca nu aveti timp sa-l depuneti personal la administratia fiscala de care apartineti sau sa-l timiteti prin posta, il puteti lasa in punctele de colectare special amenjate in numeroase institutii publice, asa cum sunt ele mentionate pe site-ul www.iaatitudine.eu.

Sunt prefectul Capitalei, si astfel am in atributii sanatatea si ordinea publica, precum si pastrarea unui climat de pace sociala. Toate aceste valori se regasesc in principiile si dezideratele InfoCons, iar colaborarea cu acest ONG nu face decat sa consolideze parteneriatul dintre institutiile statului si societatea civila, responsabilizandu-ne pe noi ca autoritati, si asigurandu-va pe voi, cetatenii, ca banii merg catre acele proiecte pe care voi le considerati prioritare.

Pentru dumneavoastra poate fi un gest simplu completarea formularului F230, nu va poate lua mai mult de cateva minute, dar efectele lui pot fi spectaculoase pentru unii semeni mai putin norocosi: poate insemna un acoperis deasupra capului, o oaza de verdeata, o mangaiere la batranete sau chiar o noua sansa in viata.

Traim intr-o societate intr-o permanenta miscare, suntem in contact zilnic cu o multime de oameni si ajungem permanent in locuri si situatii care ne influenteaza clipa de clipa. Nu ne putem uita cu nepasare la probleme celor din jurul nostru, doar pentru ca nu sunt problemele noastre. Cu totii am trecut prin situatii dificile, iar o mana intinsa cu prietenie a fost, de cele mai multe ori, tot ceea ce am avut nevoie.

Dincolo de functia de prefect, sunt si eu fiu, tata si sot. Ma preocupa viitorul copilului meu, daca va creste si va invata int-un mediu curat si sanatos. Ma voi stradui sa-i asigur tot ceea ce are nevoie pentru a invata si a reusi in viata. Nu uit insa ca nu toti copii sunt la fel de norocosi cum e copilul meu. Unii trebuie sa renunte la scoala pentru a muncii si a-si ajuta familia. La ei ma voi gandi cand voi completa fisa fiscala F230.

Studiile au aratat ca Bucurestiul este, din pacate, cea mai poluata capitala europeana, iar spatiu verde alocat fiecarui locuitor este mult sub cerinta Uniunii Europene ce prevede 26 mp. Praful si noxele din aer ne imbolnavesc iar risipa de apa si energie poate avea in timp consecinte nefaste pentru noi toti. Trebuie sa devenim mai responsabili, mai cumpatati, sa economisim si sa cheltuim banul public mult mai riguros. Putem realiza toate aceste lucruri prin proiecte de responsabilitate sociala ce sunt finantate din acest procent, de 2%, pe care puteti sa-l directionati catre un mediu mai curat si mai sanatos.

In final, nu vreau decat sa va multumesc pentru rabdarea si interesul de a parcurge acest material. Completarea fisei fiscale F230 nu vă va lua mai mult timp decat v-a luat citirea articolului. Dimpotriva, chiar mai putin, iar consecintele gestului vostru nu pot decat sa va faca cinste si sa va ofere multumirea ca astfel ati facut o fapta buna.

Mihai Cristian Atănăsoaei
Prefectul Capitalei, 2010

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal