Mașini cumpărate sau luate în leasing din Uniunea Europeană

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Mașini cumpărate sau luate în leasing din Uniunea Europeană

Ca cetățean european, puteți cumpăra sau vinde o mașină oriunde în UE.

Dreptul la protecție juridică

Drepturile pe care le aveți când cumpărați o mașină în străinătate – inclusiv valoarea TVA-ului pe care trebuie să îl plătiți – depind de mai mulți factori:

  • dacă mașina este nouă sau de ocazie
  • dacă achiziționați mașina de la un concesionar auto sau de la o persoană fizică
  • dacă vânzătorul are sau nu sediul în UE.

Beneficiați de protecție maximă când cumpărați o mașină nouă de la un dealer autorizat cu sediul în UE.

În baza normelor UE privind drepturile consumatorilor, aveți dreptul la o garanție de minimum 2 ani, dacă mașina pe care ați achiziționat-o are o defecțiune sau nu corespunde descrierii.

În unele țări din UE, perioada de garanție poate fi redusă, dar nu la mai puțin de 1 an, în cazul mașinilorde ocazie. Cumpărătorul și vânzătorul trebuie să convină asupra acestui lucru în momentul tranzacției.

Menționăm că drepturile UE în materie de protecție a consumatorilor nu se aplică vânzărilor private. Atenție, deci, dacă intenționați să cumpărați o mașină de la o persoană fizică!

Sursă: Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu