În perioada 23- 26 Mai 2022 Asociația InfoCons, reprezentată prin domnul Președinte Sorin Mierlea, s-a aflat în vizită de lucru în Ankara, Turcia.  Scopul vizitei de lucru a constat în lansarea InfoCons în Turcia, pentru a veni în sprijinul consumatorilor români de pretutindeni.

Pe parcusul vizitei, au avut loc întâlniri oficiale cu instituțiile și asociațiile din Ankara, Turcia:

-Întâlnire oficială în cadrul Ministerului Comerțului – Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței;

-Întâlnire oficială în cadrul Ambasadei României din Turcia;

-Întâlnire oficială în cadrul Institutului de Standardizare din Turcia;

-Întâlnire oficială în cadrul Universității Gasi;

-Întâlnire oficală în cadrul Asociațiilor pentru Protectia Consumatorilor din Turcia;

În decursul primei zile a vizitei de lucru, 23 Mai,  Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a participat la întâlnirea organizată în cadrul Ministerului Comerțului – Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței. În cadrul întâlnirii, alături de Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, s-au aflat:

-Bayram Uzunoglan – Director General Adjunct;

-Yakup Guzel – Director de Departament;

-Murat Yasar –  Expert în Comerț;

-Halil Ipek – Director de Departament;

-Profesor M. Hamil Nazek  – Reprezentant TUKO-BIR.

De asemenea, cu ocazia vizitei oficiale, Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, s-a întâlnit cu E.S. Domnul Ambasador al României în Turcia, Stefan Tinca, în cadrul Ambasadei României în Turcia.

Pe parcursul celei de-a doua zi a vizitei de lucru, 24 Mai, în fața reprezentanților din instituțiile și asociațile din Turcia, a fost prezentată unica inițiativă internațională realizată de InfoCons: Programul Unic de Acces la Numerele de Urgență. Prezentarea susținută de Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, aduce în fața auditoriului din Ankara o nouă modalitate prin care consumatorul poate fi sprijinit în situații de urgență și nu numai. Totodată, în cadrul aceleiași zile, au avut loc întâlniri cu reprezentantul Instituției de Standardizare din Turcia, Domnul Prof. Dr. Adem Sahin.

Cea de-a treia zi a vizitei de lucru, 25 Mai, s-a concretizat în desfășurarea întâlnirilor oficiale din cadrul Universității Gazi („Gazi Universitesi” în limba turcă), dar și din cadrul asociațiilor dedicate protecției consumatorilor din Turcia. În cadrul întâlnirilor, alături de Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, s-au aflat Domnul Prof. Dr. Musa Yildiz,  Rectorul universității, Domnul Ramazan Bayindir, Prorectorul Universității.

În cea de-a patra și ultima a zi a vizitei de lucru, 26 Mai, a avut loc Consiliului dedicat protecției consumatorilor în cadrul Ministerul Comerțului –  Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Turcia. Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a susținut în fața Consiliului un discurs despre initiaivele realizate de InfoCons.

De asemenea, în decursul acestui an, InfoCons  a semnat un Protocol de Colaborare cu Ministerul Comerțului –  Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Turcia. Protocolul are ca obiect dezvoltarea și implementarea programelor si activităților cu un puternic impact social, crearea unor proiecte comune prin colaborarea transfrontalieră, consilierea reciprocă privind domeniile care aparțin protecției consumatorilor.

Ministerul Comertului –  Directoratul General pentru Protectia Consumatorilor si Supraveghere a Pietei din Turcia este singura autoritate publică dedicată care să stabilească politici privind protecția consumatorilor, să coopereze cu instituțiile și organizațiile interne și externe în stabilirea acestor politici. De asemenea, decretul de instituire autorizează DGCPMS să coopereze cu ministerele de resort, organizațiile locale și internaționale în stabilirea măsurilor care trebuie luate în vederea protejării consumatorilor.

Prin semnarea Protocolului, cele doua organizații confirmă o colaborare îndelungată și se angajează instituțional să o dezvolte pe multiple planuri, în beneficiul cetățenilor din România și Turcia.

Totodată, InfoCons a participat la activiățile și evenimentele organizate în cadrul proiectului „Increasing the Capacity of CSOs for Consumer Protection”, proiect ce unește organizațiile societății civile din Turcia și Uniunea Europeană, în jurul unor teme comune, pentru schimbul de cunoștințe și experiență, pentru a pune bazele unui transfer eficient de bune practici între organizații.

Sorin Mierlea„InfoCons este acum și în Turcia, pentru a veni în sprijinul consumatorilor români de pretutindeni! Vizitele de lucru dinafara granițelor României sunt o reală oportunitate de a cunoaște, pe de o parte, dar și de a descoperi, pe de altă parte, noi idei și intiative, bune practice și noi mecanisme folosite de instituțiile și organizațiile internationale, pentru a veni în sprijinul consumatorilor. Mulțumim reprezentanților din cadrul instuțiilor și organizațiilor din Ankara, Turcia pentru întreaga experiență!”  – Sorin MierleaPreședinte InfoCons.

 

 

Preluări Media:

Agerpres:

  • https://www.agerpres.ro/economic-intern/2022/05/27/sorin-mierlea-infocons-este-acum-si-in-turcia-pentru-a-veni-in-sprijinul-consumatorilor-romani-de-pretutindeni–925481

EstNews:

  • https://estnews.ro/2022/05/27/infocons-este-de-acum-si-in-turcia/

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal