Interdictia totală a testării pe animale pentru produsele cosmetice comercializate în UE a intrat în vigoare

 

InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons te informează:

Interdictia totală a testării pe animale pentru produsele cosmetice comercializate în UE a intrat în vigoare

In 11 martie 2013 a intat în vigoare ultimul termen-limită din procesul de eliminare treptată a testării pe animale pentru produsele cosmetice în Europa. Începând de astăzi, produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE.

O comunicare adoptată de Comisie astăzi confirmă angajamentul acesteia de a respecta termenul-limită stabilit de Consiliu si de Parlamentul European în 2003 si descrie modul în care intentionează să sprijine mai departe cercetarea si inovarea în acest domeniu, promovând, în acelasi timp, bunăstarea animalelor la nivel mondial.

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate si protectia consumatorilor, a declarat: `Faptul că astăzi intră în vigoare interdictia totală legată de comercializare reprezintă un semnal important cu privire la importanta pe care Europa o acordă bunăstării animalelor. Comisia se angajează să sprijine în continuare dezvoltarea de metode alternative si să încurajeze tările terte să adopte si ele abordarea europeană. Acest lucru reprezintă un prilej important pentru Europa de a da un exemplu de inovare responsabilă în domeniul produselor cosmetice fără a face compromisuri cu privire la siguranta consumatorilor.`

Comisia a examinat cu atentie impacturile interdictiei de comercializare si consideră că există motive imperioase pentru punerea în aplicare a acesteia. Acest lucru este în consens cu convingerea fermă a multor cetăteni europeni: dezvoltarea produselor cosmetice nu justifică testarea pe animale.

Efortul de a găsi metode alternative va continua, deoarece înlocuirea integrală a testării pe animale cu astfel de metode nu este încă posibilă. Comunicarea publicată astăzi subliniază contributia Comisiei la cercetarea în domeniul metodelor alternative si recunoasterea faptului că aceste eforturi trebuie continuate. În perioada 2007 – 2011, Comisia a alocat aproximativ 238 de milioane EUR acestui tip de cercetare. Industria produselor cosmetice a contribuit si ea prin cofinansarea cu 25 de milioane EUR a initiativei de cercetare SEURAT[1].

Rolul global si de avangardă al Europei în domeniul produselor cosmetice presupune contactarea partenerilor comerciali pentru a le explica si pentru a promova modelul european, precum si pentru a face eforturi în vederea acceptării la nivel international a metodelor alternative. Comisia va integra acest aspect în agenda Uniunii privind schimburile comerciale si cooperarea internatională.

Sursa: Comisia Europeana, Comunicat de presa – 11 Martie 2013

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

 



Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal