Informatii utile: Condiții de călătorie a cetățenilor români în Regatul Unit

1. Mai pot călători în UK cu buletinul?

Da, până la data de 31 septembrie 2021. După această dată, intrarea va fi posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar). Cetățenii români care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la 31 decembrie 2025.

2. Voi avea nevoie de viză ca turist?Trebuie să o obțin anterior călătoriei sau o pot solicita la intrarea în UK?

Cetățenii români vor putea călători spre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză. Mai multe detalii găsiți aici – https://www.gov.uk/guidance/visitingthe-uk-from-1-january-2021.

3. Câte zile pot rămâne în UK ca turist?

Cetățenii români vor putea călători spre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită până la șase luni într-un an fără a necesita o viză (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021).

4. Trebuie să am asigurare medicală privată sau mai este valabil cardul european?

Noul Acord privind relațiile viitoare UE-UK care a fost semnat la 30 decembrie 2020 acoperă și asistența medicală. Astfel, cetățenii europeni, inclusiv români, care se află într-un sejur temporar în Regatul Unit (spre exemplu: în scop turistic sau de afaceri) vor continua să beneficieze de asistența medicală necesară (cum ar fi de urgență) pe baza cardului european de asigurări de sănătate / european health insurance card (EHIC). Cu toate acestea, pentru sejururi mai lungi, legislația internă privind imigrația a Regatului Unit prevede cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit impune resortisanților tuturor țărilor terțe o suprataxă pentru asistență medicală, drept condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru sejururi mai lungi de 6 luni. Pentru mai multe informații vă rugăm accesați: http://www.cnas.ro/page/brexit.html.

5. Dacă zbor în altă țară și am escală în Marea Britanie, am nevoie de viză? Pot ieși din aeroport pe durata escalei?

Nu aveți nevoie de viză. Cetățenii români vor putea călători spre și tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită de până la șase luni într-un an, fără a necesita o viză (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-ukfrom-1-january-2021).

6. Călătoresc în scop turistic în UK, după 31 decembrie 2020. Sunt necesare demersuri suplimentare pe lângă autoritățile britanice, respectiv, declararea/înștiințarea organelor de poliție în termen de 72 ore, așa cum este cazul altor cetățeni terți?

Nu. Cetățenii UE, inclusiv români, nu trebuie să-și declare sosirea / perioada de ședere pe lângă autoritățile britanice, în calitate de turiști. Mai multe informații privind condițiile de intrare și ședere și documentele în baza cărora este permisă intrarea în UK începând cu 1 ianuarie 2021 în scop turistic sunt disponibile pe pagina web a Guvernului britanic: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit

7. Sunt necesare dovezi privind cazarea pe perioada vacanței în UK (rezervare la hotel/Air BnB/scrisoare de la prieteni)? Este necesar să dovedesc, la sosirea în UK, că dispun de o anumită sumă de bani pe durata șederii (extras de cont curent în limba engleză/cash)?

Nu. Intrarea pe teritoriul Regatului Unit, în scop turistic, pentru o perioada mai scurtă de 6 luni/an, nu va fi condiționată de prezentarea unor documente suplimentare privind cazarea, respectiv mijloacele de întreținere pentru perioada vacanței dumneavoastră.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal