InfoCons și Federația Asociațiilor de Consumatori susțin candidatura dl.Alin Iacob pentru poziția de membru ne-executiv al ASF

Asociația InfoCons și Federația Asociațiilor de Consumatori care activează în mod constant pentru apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, își anunță susținerea publică a candidaturii domnului Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), pentru poziția de membru ne-executiv al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe lângă asigurarea stabilității și funcționării eficiente a piețelor pe care le reglementează și supraveghează (piața asigurărilor, piața de capital și piața pensiilor administrate privat), ASF are un rol major în ceea ce privește apărarea drepturilor asiguraților, protejarea drepturilor participanților și beneficiarilor de pensii private, precum și protecția investitorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive și frauduloase.

De-a lungul timpului, consumatorii utilizatori de produse și servicii financiare ne-bancare, care intră în sfera de competență a ASF s-au confruntat cu numeroase probleme, dintre care menționăm doar pe câteva dintre cele mai importante:

neplata sau plata cu mare întârziere a daunelor de către societățile de asigurări în cazul accidentelor de circulație;

prime de asigurare de valori foarte mari în cazul RCA, asigurare obligatorie, imposibil de suportat de diverse categorii de vârstă, în special de către tineri;

– cazuri de manipulare a pieței de capital, de natură să aducă prejudicii majore investitorilor;

informarea incorectă sau incompletă a consumatorilor în legătură cu produsele sau serviciile achiziționate;

– numeroase tentative de înșelare a consumatorilor pe piața FOREX;

– contracte cu clauze abuzive și/sau cu numeroase excluderi care reduc aria responsabilității asumate de furnizorii de servicii;

încălcarea drepturilor acționarilor minoritari, etc.

Chiar dacă unele dintre problemele majore întâmpinate de consumatori și-au găsit, cel puțin în parte, rezolvarea, există în continuare foarte multe chestiuni majore asupra cărora ASF trebuie să se concentreze în viitorul mandat al Consiliului, în ceea ce privește respectarea și apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor utilizatori de servicii financiare ne-bancare.

Asociatia InfoCons si Federatia Asociatiilor de Consumatori consideră că, pentru realizarea rolului major al ASF de apărare a drepturilor consumatorilor, este absolut obligatorie prezența în cadrul Consiliului ASF a cel puțin unui membru care cunoaște în mod concret problemele consumatorilor și modalitățile cele mai potrivite de rezolvare a acestora.

Analiza listei de candidaturi pentru Consiliul ASF relevă faptul că, dl. Alin Iacob, președinte AURSF, este singurul candidat care are experiența profesională relevantă și care și-a dedicat întreaga carieră, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, susținerii apărării drepturilor și intereselor consumatorilor utilizatori de servicii financiare.

Pe aceasta cale solicitam respectuos membrilor Comisiilor Parlamentare Reunite care vor propune viitorii membri ai Consiliului ASF, sa tina cont si de punctul de vedere al asociatiilor de consumatori.

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal