Proiecte pentru lucrari de crestere a eficientei energetice a blocurilor, finantate prin Fonduri Europene

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Proiecte pentru lucrari de crestere a eficientei energetice a blocurilor, finantate prin Fonduri Europene

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a finalizat negocierile cu Comisia Europeana pentru finantarea, prinProgramul Operational Regional, a activitatilor de crestere a eficientei energetice a blocurilor de locuit.

Din toamna anului 2012, blocurile de locuinte din municipiile-resedinta de judet vor putea beneficia de lucrari care vorajuta la cresterea eficientei energetice cu ajutorul fondurilor europene, cand se lanseaza apelul de proiecte pentru lucrari de crestere a eficientei energetice a blocurilor.

Schema de finantare se va aplica blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse din municipiile resedinta de judet (peste 50%dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro).

Bugetul schemei de finatare este de 304 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), respectiv 154 de milioane de euro rezultata din contributia nationala (co-finantare de la bugetul de stat, contributia autoritatilor publice locale si a asociatiilor de proprietari).

Co-finantarea beneficiarilor va fi de 40%. 60% va fi asigurat din bani europeni nerambursabili de la FDER si bugetul de stat. Ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari vor fi modulate in functie deproportia in cladire a familiilor cu venituri reduse, dupa cum urmeaza:

– 30% contributia autoritatii publice locale si 10% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care maimult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;

– 20% contributia autoritatii publice locale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care maimult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;

– 10% contributia autoritatii publice locale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care maimult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.

Programul se va inchide in anul 2013, schema propusa are un caracter pilot pentru actuala perioada de programare,experienta acumulata putand fundamenta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru perioada deprogramare 2014-2020.

InfoCons -A.N.P.C.P.P.S. Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Pe același subiect

Distribuie

Meniu