Modul în care veniturile și bogăția sunt distribuite în societate determină măsura în care indivizii au acces egal la bunurile și serviciile produse în cadrul economiei naționale. O măsură importantă a distribuției veniturilor este raportul dintre venitul total primit de 20% din populație cu cel mai mare venit și cel obținut de 20% din populația cu cel mai mic venit, cunoscut sub numele de raportul cotei de venituri chintile. În anul 2017, rata ponderii cotelor de venit în Uniunea Europeană (UE) a fost de 5,2.

În statele membre ale UE, pe baza acestei măsuri, Cehia și Slovenia au avut cea mai scăzută inegalitate a veniturilor în 2017 (3,4). Acestea au fost urmate de alte trei state membre cu rapoarte mai mici de 4,0: Finlanda (3,5), Slovacia (3,5) și Belgia (3,8).

În schimb, în ​​Grecia (6.1), Letonia (6.3), România (6.5), Spania (6.6), Lituania (7.3) și cea mai înaltă în Bulgaria (8.2), inegalitățile de venit au fost mult mai ridicate (peste 6,0).

Setul de date sursă cu cele mai recente cifre disponibile poate fi găsit aici.

Sursa: ec.europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal