Încărcătoare mobile universale pentru dispozitive mobile

Plenul Parlamentului European din 30 ianuarie 2020 a adoptat o rezoluție prin care se solicită Comisiei Europene să prezinte norme obligatorii privind încărcătoarele comune până cel târziu în iulie 2020. De mai bine de 10 ani, europarlamentarii cer un încărcător comun pentru telefoane mobile, tablete, cititoare de cărți electronice și alte dispozitive portabile, care să reflecte opiniile mișcării consumatorilor.

Parlamentul European a spus că este `nevoie urgentă de acțiuni de reglementare a Uniunii Europene` pentru a reduce deșeurile electronice și pentru a permite consumatorilor să facă alegeri durabile. Rezoluția a fost aprobată cu 582 de voturi pentru, 40 de voturi și 37 de abțineri, solicitând introducerea obligatorie a încărcătoarelor comune pentru toate dispozitivele mobile.

Parlamentul dorește ca, Comisia să adopte actul delegat prevăzut în Directiva privind echipamentele radio din 2014 până în iulie 2020 sau, dacă este necesar, să prezinte o măsură legislativă până cel târziu la aceeași dată.

Puteți găsi rezoluția Parlamentului accesând următorul link:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200128IPR71205/parliament-wants-binding-rules-on-common-chargers-to-be-tabled-by-summer

Veți remarca la punctul 7 că Parlamentul: `reamintește că, în conformitate cu Regulamentul de standardizare, organizațiile europene de standardizare trebuie să faciliteze participarea părților interesate relevante, care includ, în acest context, organizații pentru IMM-uri, organizații de mediu, persoane cu dizabilități, vârstnici și consumatori; “.

De asemenea Comisia Europeană a introdus în programul său de lucru 2020 o nouă propunere privind încărcătoarele comune pentru telefoane mobile și dispozitive similare (legislativ, inclusiv evaluarea impactului, articolul 114 din TFUE, T3 2020).

Puteți găsi Programul de lucru 2020 accesând următorul link:

https://ec.europa.eu/info/publications/2020-commission-work-programme-key-documents_en

Din studiul de evaluare a impactului, impactul pozitiv pentru consumatori și mediu este de așteptat doar cu decuplarea telefonului de la încărcătorul său (atunci când este vândut). Acest lucru este pe deplin în conformitate cu poziția comisiei. Cu toate acestea, trebuie creată o nouă bază legală în acest scop, întrucât un act delegat în temeiul Directivei RED nu ar atinge acest obiectiv. Din cauza opoziției puternice din partea industriei, este posibil ca procesul legislativ să fie dur și lung.

Din păcate, CENELEC a continuat să își exprime opoziția față de dispozițiile obligatorii privind încărcătoarele comune, adoptând recent poziția industriei în poziția sa. ANEC nu a fost de acord cu poziția CENELEC și a solicitat menționarea dezacordului său. Poziția CENELEC nu este disponibilă publicului, dar a fost prezentată Comisiei Europene.

Sursa: ANEC

Citește și:

– Cât de multe știi despre schimbarea climatului?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal