În timpul spălării hainelor, fibrele sintetice pot elibera microplastice în mediul înconjurător, poluând apele

În timpul spălării hainelor, fibrele sintetice pot elibera microplastice în mediul înconjurător, poluând apele
Se estimează că industria textilă este responsabilă de circa 20 % din poluarea globală a apei curate, din cauza produselor de vopsire și finisare.
Spălatul hainelor din materiale sintetice generează 35 % din microplasticele primare care ajung în mediul înconjurător. O singură încărcătură de rufe din poliester în mașina de spălat poate elibera 700 000 de microfibre de plastic care pot ajunge în lanțul alimentar.
Majoritatea microplasticelor provenind din textile este eliberată în timpul primelor spălări. Moda de consum se bazează pe producția de masă, prețuri foarte mici și volume mari de haine vândute, ceea ce înseamnă foarte multe prime spălări.
Spălarea produselor sintetice a cauzat acumularea a peste 14 milioane de tone de microplastice pe fundul oceanelor. În plus, poluarea generată de producerea hainelor are un impact devastator asupra sănătății oamenilor, animalelor și ecosistemelor din zonele unde sunt amplasate fabricile.
Sursa : https://www.europarl.europa.eu/

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal