Spitalul Brâncovenesc a fost construit de Safta Brâncoveanu, soția lui Grigore Basarab Brâncoveanu, între 1835 și 1838, din banii moșiilor date de aceasta. Spitalul era destinat în special oamenilor fără venituri mari, însă funcționa și ca școală de medicină.

Clădirea este afectată puternic de un incendiu, necesitând reconstrucții timp de 10 ani, între 1880 și 1890. Clădirea capătă o formă de U, biserica Domnița Bălașa fiind rezidită în interior. Spitalul avea de 4 ori mai multe paturi, ajungând la impresionanta cifră de 240, standardele medicale fiind la cel mai înalt nivel. Este refăcută și cupola spitalului care acoperea o sală mare în care se aflau busturile lui Grigore Basarab și al Saftei Brâncoveanu. Planșele din lemn au fost înlocuite cu planșe din beton armat, o premieră în țara noastră, fiind construite noi corpuri de clădire.

Spitalul a supraviețui și a înflorit datorită Saftei Brâncoveanu, care a lăsat prin testament moșiile sale și veniturile din prețurile arenzilor de pe ele, pentru a întreține cheltuielil spitalului. Odată cu reforma agrară însă, aceste terenuri au fost expropriate, spitalul intrând în mari probleme financiare, de care a scăpat datorită ajutorului lui Carol al II-lea.

Spitalul funcționează în al Doilea Război Mondial în scop militar, numărul paturilor ajungând la 500. Regele Mihai decide ca spitalul să devină din nou autonom imediat după război, însă în 1946 este trecut în proprietatea statului la comanda guvernului Petru Groza. Odată cu venirea comunismului, Spitalul Brâncovenesc devine Spitalul de Stat nr.2, însă, în ciuda acestei schimbări de nume deloc inspirate, rămâne unul din simbolurile Pieței Unirii și ale Bucureștiului.

Spitalul cade pradă dorinței lui Nicolae Ceaușescu de a construi în această zonă Casa Poporului. Proaspăt renovat, considerat monument istoric, cu săli de operație din marmură, Spitalul Brâncovenesc este demolat în 1984 pentru înfăptuirea idealului comunist.

Povestea Spitalului Brâncovenesc este una dintre cele mai triste din istoria Bucureștilor. O clădire superbă, care avea o istorie strâns legată de cea a Bucureștilor a fost distrusă în urma dorinței unui dictator.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal