Hotel Capitol, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Hotelul Capitol este unul dintre cele mai vechi din capitală, istoria sa începând încă din anul 1600. Pe atunci, terenul pe care se află astăzi hotelul, împreună cu o bună parte din Calea Victoriei de azi, aparținea familiei Cocorascu, cei care au ajutat și la ridicarea Mânăstirii Sărindar. Terenul a fost vândut de familia Cocorascu unui negustor de cereale, pe numele său Ch. I. Zerlendi, care a ridicat propriile clădiri în anii 1890.

Clădirile sunt extinse și înălțate de Zerlendi, conform planurilor arhitectului Henri de Wurmb. Aici își va avea sediul Societatea de Asigurare Anker din Viena, însă doar pentru o scurtă durată. Urmează o restaurare, iar clădirea își schimbă denumirea în `Casa Luvru` (sau Hotel Luvru) – datorită cunoscutului `Magasin de Luvru`, care se afla la parter și aducea mărfuri din Paris.

În această perioadă, clădirea funcționează mai mult pe jumătate în regim hotelier, închiriind și camere pentru o noapte, dar având și mulți chiriași de lungă durată. În 1911 este arsă din temelii, datorită unui scurtcircuit la `Magasin de Luvru`. Hotelul Luvru este reclădit și chiar extins după proiectul lui Arghir Culina. Silueta hotelului Capitol din ziua de azi este exact aceeași cu cea a hotelului Luvru de acum 100 de ani.

Clădirea este ocupată de trupe germane în timpul Primului Război Mondial, iar în 1921 devine cea mai importantă sucursală a unei bănci străine din acele timpuri, Banque Belge pour l’Etranger. Sucursala și agenția belgiană sunt cedate Băncii Comerciale în 1929.

În 1935, se deschide la parter Cafe Royal, care devine rapid unul din locurile preferate de întâlnire ale elitei române. Cafeneaua are însă o durată scurtă de viață, de numai 10 ani, fiind închisă în 1945, ca urmare a bombardamentelor, hotelul Luvru suferind și el pagube serioase.

În 1976, clădirea este închisă, și trece printr-un amplu proces de modernizare și renovare, fiind redeschisă sub numele actual, cel de Hotel Capitol. Clădirea de azi încă păstrează urme ale istoriei și tradiției locului, fiind unul din cele mai căutate hoteluri ale Bucureștiului.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal