Evoluția pieței de creditare pentru achiziții de locuinte

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Evoluția pieței de creditare pentru achiziții de locuinte

InfoCons a realizat un studiu asupra datelor publicate oficial pe site-ul BNR, sectiunea Statistica – Baza de date interactiva – Structura depozitelor atrase şi a creditelor acordate pe tipuri de sectoare instituţionale – Creditele acordate pe tipuri de sectoare instituţionale (http://bnr.ro/Raport-statistic-606.aspx)

Se constata ca valoarea creditelor acordate gospodariilor populaţiei pentru locuinte in lei a cunoscut o crestere exponentiala incepand din 2014, dupa ce intre 2007 si 2013 valoarile anuale totale au fost relativ constante.

In 2013 au fost acordate credite gospodariilor populaţiei pentru locuinte in valoare de 28,139,298 lei, in 2014 in valoare de 76,018,379 lei, iar in 2015 in valoare de 167,617,955 lei. Cresterea de la 2013 la 2014 a fost de 270%, de la 2014 la 2015 de 220%.

Analiza releva faptul ca valoare creditelor acordate gospodariilor populaţiei pentru locuinte in lei in primele doua luni din 2016 depaseste valoarea totala acordata pe toata perioada anului 2013.

La nivelul creditelor acordate gospodariilor populatiei in lei, creditele pentru locuinte au cea mai reprezentativa crestere, creditele acordate pentru consum sau pentru alte scopuri, in lei sau alte valute avand o evolutie in general negativa de-a lungul anilor sau in cel mai bun caz constanta.

Totodata, prin analiza valorii anuale a creditelor acordate administratiilor publice, institutiilor financiare nemonetare, societatilor nefinanciare, se constata ca acest tip de credite au o evolutie in cel mai bun caz constanta, cu tendinte de scadere in anumite cazuri.

In concluzie, creditarea pentru locuinte in lei catre persoane fizice a cunoscut cea mai buna evolutie intre toate tipurile de credite, intre 2013 si 2015 avand o crestere de aproape 600%.

Studiu realizat cu sprijinul InChange Solutions (www.inchange.ro), companie cu expertiza in analiza de date.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Pe același subiect

Distribuie

Meniu