Etichetarea ecologica este o schema facultativa, conceputa sa incurajeze operatorii economici sa comercializeze bunuri/servicii cu un impact redus asupra mediului si consumatorii europeni – inclusiv cumparatorii publici si privati – sa le identifice usor..

Citește și:

Codul Civil – Capacitatea de folosinţă

Etichetarea ecologica opereaza pe baza unor criterii, pe grupe de produse/servicii (criterii ecologice si criterii de performanta).

Operatorul economic care doreste sa obtina eticheta ecologica europeana pentru unul sau mai multe din produsele sale trebuie sa solicite acest lucru autoritatii competente. Daca produsul indeplineste cerintele, atunci i se acorda eticheta ecologica europeana.

Pentru toate grupele de produse/servicii, aspectele ecologice relevante si criteriile corespunzatoare au fost identificate pe baza unor studii stiintifice complete asupra aspectelor de mediu legate de intregul ciclu de viata al acestor produse si in urma consultarii in cadrul Comitetului Uniunii Europene pentru Eticheta Ecologica.

Membrii acestui Comitet sunt reprezentanti ai autoritatilor competente din toate statele membre ale Uniunii Europene, ONG-uri cu activitatea in domeniul protectiei mediului, asociatii ale consumatorilor, sindicate, producatori si distribuitori.

Citește și:

Studiu comparativ asupra produselor de tip cabanos – Diferențe foarte mari privind cantitatea de nitriți

Criteriile propuse de Comitetul Uniunii Europene pentru Eticheta Ecologica pentru o categorie de produse/servicii trebuie sa fie aprobate de Statele membre si de Comisia Europeana inainte ca acestea sa fie utilizate pentru acordarea etichetei ecologice pentru respectiva categorie de produse/servicii.
Procedurile de testare adecvata si verificare pentru criterii au fost elaborate in manuale separate ale utilizatorilor.

Un produs/serviciu individual trebuie sa respecte toate criteriile (cheia, cea mai buna practica si performanta) in vederea acordarii etichetei ecologice europene.

Indiferent de grupa de produse/servicii, cerintele de mediu se refera la calitatea aerului, calitatea apei, protejarea solului, reducerea cantitatii de deseuri generate, economisirea energiei, gestionarea resurselor naturale, prevenirea fenomenului de incalzire globala, protejarea stratului de ozon, securitatea mediului, zgomot si biodiversitate.
Produsele au impact asupra mediului in cadrul fiecarei etape a ciclului lor de viata:

  1. Materii prime
  2. Procesul de productie
  3. Distributie (inclusiv ambalare)
  4. Utilizare / consum
  5. Reutilizare / reciclare / eliminare

Prin etichetarea ecologica se incearca limitarea folosirii substantelor:

  1. Cu efecte negative asupra apei, aerului, solului
  2. Cu risc ridicat de producere a afectelor cancerigene, alergice, etc.

Criteriile care stau la baza acordarii etichetei ecologice europene incurajeaza aplicarea celor mai bune practici in scopul protectiei mediului si a sanatatii populatiei precum si reciclarea produselor.

Criteriile ecologice pentru un grup de produse sunt valabile pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani. Revizuirea criteriilor se realizeaza in functie de progresul tehnic al produselor.

Citește și:

Pierderea, furtul, înlocuirea permisului de conducere

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal