Echipa Europa: lansarea platformei Digital4Development, menită să contribuie la conturarea unui viitor digital echitabil în întreaga lume

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat in ieri, 08 Decembrie 2020 în mod oficial platforma Digital4Development (D4D), în prezența reprezentanților celor cinci state membre ale UE fondatoare ale platformei, sub președinția germană a Consiliului UE. Platforma reunește, în spiritul Echipei Europa, principalele părți interesate din statele membre ale UE, sectorul privat, societatea civilă și instituții financiare, urmărind diverse obiective, cum ar fi: sporirea investițiilor în transformarea digitală a țărilor partenere, promovarea unui cadru de reglementare cuprinzător, bazat pe valori, pentru o economie digitală și o societate digitală la nivel mondial, precum și promovarea unei implicări mai puternice și mai strategice a UE în parteneriatele digitale internaționale.

Înaintea lansării, președinta Ursula von der Leyen a declarat: `Pandemia de COVID-19 a arătat cât de mult depind viețile noastre de tehnologiile digitale. Prin intermediul platformei Digital4Development, Echipa Europa construiește legături puternice în întreaga lume pentru ca revoluția digitală să devină o oportunitate pentru toți.`

În completarea participării a cinci șefi de stat și de guvern din Germania, Franța, Belgia, Estonia și Luxemburg, alte șase state membre ale UE (Finlanda, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia) au semnat deja scrisoarea de intenție pentru a adera la platforma D4D, împreună cu instituții publice, sectorul industrial, societatea civilă și mediul academic.

`Platforma D4D Uniunea Africană – Uniunea Europeană`, prima componentă regională operațională, va fi lansată în cadrul Grupului la nivel înalt pentru parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană privind transformarea digitală. Platforma va funcționa ca un instrument strategic pentru a promova dialogul multilateral, parteneriatele comune și investițiile în economia digitală africană.

`Uniunea Europeană a decis să reconstruiască într-un mod mai temeinic, alocând tranziției digitale 20 % din fondurile planului de redresare al UE. Anunțul de astăzi arată că împărtășim această ambiție de a construi un viitor digital mai bun după încheierea pandemiei și cu partenerii noștri din întreaga lume`, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. `Platforma va contribui la eliminarea decalajului digital mondial și la dezvoltarea împreună a economiilor digitale ale Europei și ale Africii.`

`Economia digitală va fi un factor esențial al dezvoltării durabile favorabile incluziunii în Africa numai dacă reușim să eliminăm decalajul digital, inclusiv decalajul de gen. Lansarea platformei UA-UE Digital4Development este o piatră de hotar în parteneriatul nostru cu Uniunea Africană în direcția îndeplinirii acestui obiectiv`, a declarat Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale.

Încă înainte de lansarea sa oficială, platforma UA-UE D4D a fost deja intens folosită, sprijinind implementarea răspunsului digital european la pandemia de COVID-19.

În cadrul răspunsului pe plan mondial al Echipei Europa la pandemia de COVID-19, peste 60 de milioane EUR din fondurile UE au fost redirecționate către măsuri imediate de răspuns digital pentru a sprijini țările partenere să consolideze reziliența pe termen lung a sistemelor lor socioeconomice.

Având în vedere faptul că tranziției digitale i se alocă 20 % din fondurile Planului de redresare NextGenerationEU, în perioada aferentă următorului cadru financiar multianual, UE își va intensifica investițiile în parteneriate digitale cu Africa.

Participanții la Grupul la nivel înalt pentru parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană privind transformarea digitală au subliniat importanța protejării suveranității Africii în domeniul digital și în cel al datelor și au salutat inițiativa emblematică UE-UA în materie de date ca reprezentând un factor de schimbare radicală pentru dezvoltarea economiei africane bazate pe date. Podul african-european pentru inovare digitală (AEDIB) este un instrument-cheie pentru conectarea ecosistemelor de inovare digitală, pentru consolidarea colaborării și pentru stimularea schimburilor dintre cele două continente învecinate.

Context

Crearea `platformei D4D Uniunea Africană – Uniunea Europeană` se va baza pe recomandările Raportului Grupului operativ UE-UA pentru economia digitală (EU-AU DETF). La platformă participă deja cinci state membre ale UE, sectorul industrial al UE și parteneri-cheie africani, cum ar fi Uniunea Africană și `Smart Africa`.

Platforma D4D va lansa o serie de inițiative multilaterale african-europene, promovând punerea în aplicare a strategiei de transformare digitală a Uniunii Africane, care a fost adoptată la începutul acestui an. Inițiativa emblematică UE-UA în materie de date și Podul african-european pentru inovare digitală se numără printre primele inițiative ale D4D.

Platforma D4D va fi, de asemenea, principalul canal de operaționalizare a abordării Echipei Europa în ceea ce privește transformarea digitală, asigurând UE, cu modelul său de economie digitală centrată pe factorul uman, un loc pe harta digitală mondială.

În acest context și sub patronajul Comisiei Europene și al Ministerului pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din Germania (BMZ), inițiativa Smart Development Hack, lansată în aprilie 2020, a colectat peste 1 000 de soluții digitale inovatoare pentru a contribui la gestionarea situațiilor de urgență. Ideile care s-au clasat pe primele nouă locuri au obținut sprijin financiar și tehnic pentru a trece la etapa de punere în aplicare.

Sursa : europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal