Producția de plastic a crescut exponențial la nivel mondial în doar câteva decenii, de la 1,5 milioane de tone în 1950 la 322 de milioane de tone în 2015.

În Europa, recuperarea energiei este cea mai folosită modalitate de a elimina deșeurile din plastic, urmată de depozitarea la gropile de gunoi. 30% dintre deșeurile din plastic sunt colectate pentru reciclare, dar ratele reciclării variază foarte mult în funcție de țară (detalii în infografic).

Jumătate din plasticul colectat pentru reciclare este exportat în țări din afara UE pentru a fi tratat. Motivele pentru export includ lipsa capacităților, a tehnologiei sau a resurselor financiare pentru tratarea locală a deșeurilor. Până de curând, o mare parte dintre deșeurile din plastic era exportată în China, însă după interdicția recentă a Chinei asupra importurilor de deșeuri din plastic, găsirea de noi soluții devine urgentă.

Rata redusă a reciclării plasticului în UE duce la pierderi mari atât pentru economie, cât și pentru mediu. Se estimează că 95% din valoarea materialului de ambalaj din plastic se pierde după ciclul scurt al primei utilizări.

În fiecare an, producția și incinerarea materialelor plastice emit aproximativ 400 de milioane de tone de CO2 la nivel global, o parte dintre acestea putând fi evitate printr-o reciclare mai bună.

Principalele probleme care complică reciclarea plasticului sunt calitatea și prețul produsului reciclat, comparativ cu plasticul original.

Deoarece materialele plastice sunt ușor adaptabile nevoilor funcționale sau estetice ale fiecărui producător, diversitatea materiei prime complică procesul de reciclare, făcând-o costisitoare și afectând calitatea produsului final. În consecință, cererea de plastic reciclat reprezintă doar 6% din cererea de materiale plastice din Europa.

Deputații europeni au susținut o strategie europeană în domeniul plasticului în septembrie, care impune ca toate ambalajele din plastic să fie reciclabile până în 2030. Sunt însă necesare măsuri de stimulare a pieței pentru plastic reciclat.

Aceste măsuri ar include:

  • crearea de standarde de calitate pentru materialele plastice secundare
  • încurajarea certificării pentru a spori încrederea industriei și a consumatorilor
  • introducerea unor norme obligatorii privind conținutul minim reciclat în anumite produse
  • încurajarea statelor membre să ia în considerare reducerea TVA-ului la produsele reciclate.

În paralel, Parlamentul European a sprijinit măsurile de reducere a cantității de deșeuri din plastic prin interzicerea anumitor obiecte din plastic de unică folosință și limitarea numărului de pungi de plastic ușoare în UE în 2015.

De asemenea, Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri împotriva micro-plasticelor.

Puteți vedea mai multe informații în infograficul alăturat.

Sursa: europa.eu.

Citește și:

– Stabilirea tarifelor de distribuție a energiei electrice pentru 2019

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal