Declaratia nutritionala pentru produsele alimentare preambalate devine obligatorie de la 13 decembrie 2016

Etichetarea nutritionala reprezinta o metoda importanta de informare a consumatorilor cu privire la compozitia produselor alimentare, care ii ajuta sa faca o alegere in deplina cunostinta de cauza.

Mentiunea nutritionala reprezinta orice mentiune prin care se declara, se sugereaza sau se insinueaza faptul ca un aliment prezinta caracteristici nutritionale speciale datorita valorii sale energetice si/sau a nutrientilor continuti.

Conform Regulamentului (UE) 1169/2011, pentru produsele alimentare preambalate declaratia nutritionala este obligatorie de la 13 decembrie 2016.

Declaratia nutritionala obligatorie cuprinde urmatoarele informatii: valoarea energetica si cantitatea de grasimi, acizi grasi saturati, glucide, zaharuri, proteine si sare.

Regulamentul (UE) 1169/2011 arata că informatiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie sa inducă in eroare consumatorul, astfel:

  • Sa nu se atribuie efecte sau proprietati pe care produsul alimentar nu le are;
  • Sa nu se sugereaze ca produsul poseda caracteristici speciale;
  • Sa nu se sugereaze (printr-o imagine sau descriere) prezenta unui ingredient care, de fapt, a fost inlocuit;
  • Sa nu se atribuie produsului proprietati de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane, nu se evoca astfel de proprietati.

Produsele alimentare care nu prezinta etichetarea nutritionala conforma cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1169/2011 si care au fost introduse pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2016 pot fi comercializate pană la epuizarea stocurilor.

sursa: ANPC

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal