Surpriză – descoperiri noi despre oboseală – și ceea ce puteți face pentru a vă simțiți mai reîmprospătați

Mulți adulți mai în vârstă se simt obosiți – și adesea citează acest sentiment general de oboseală ca principal motiv pentru care își limitează activitatea. La rândul său, a fi prea epuizat pentru a-ți vedea prietenii sau pentru a-ți găsi activitățile obișnuite poate însemna o scădere a calității vieții. O astfel de oboseală a fost mult timp respinsă ca o parte preconizată a îmbătrânirii, însă experții încep să reia această idee. Iată ce trebuie să știți despre cauzele posibile ale oboselii, precum și despre strategiile care vă ajută să vă stimulați energia.

Citește și:

Top 5 InfoCons – Bere cu fruct/aromă cu cele mai multe E-uri !

Schimbarea ideilor despre oboseală

Unii cercetători își schimbă concentrarea de la studierea oboselii – cât de obosiți sunt – la studierea a ceea ce se numește fatigabilitate: nivelul oboselii pe care oamenii îl simt în contextul activităților pe care le fac. Ei speră că acest lucru oferă o măsurătoare mai cuprinzătoare și ajută la descoperirea mai multor lucruri care pot determina acest tip de epuizare.

Prin faptul că oamenii se plimbă la același ritm lent pe o banda de alergat, de exemplu, ea poate determina cât de obosiți diferă oamenii de la a face aceeași sarcină.

Citește și:

Sfaturi utile despre salvarea alimentelor și…. banilor!

Multe cauze ale epuizării

Cercetatorii spera sa descopere noi aspecte ale oboselii la adultii in varsta, dar anumite conditii sunt deja cunoscute ca provoaca oboseala severa la persoanele de orice varsta, chiar si cei care sunt bine odihniti.

Acestea includ anemie; boala de inima; boala pulmonară cronică; diabetul zaharat și alte tulburări endocrine, cum ar fi hipotiroidismul și insuficiența suprarenală; boală de rinichi; boală de ficat; infecții bacteriene sau virale, cum ar fi gripa; condițiile reumatologice, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul; și afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, comoția și accidentul vascular cerebral.

Unele dintre aceste afecțiuni vin cu simptome tulburi, dar în altele – cum ar fi anemia – oboseală neîncetată poate fi primul indiciu că ceva nu este corect. Oboseala este un simptom obișnuit și adesea nerecunoscut al depresiei și a fost legat de anxietate, stres, durere și chiar plictiseală. Multe medicamente comune – inclusiv antihistaminice, beta-blocante și benzodiazepine – pot provoca oboseală. Există, de asemenea, ceea ce se numește decondiționare: a nu mai avea formă poate duce la obtinerea oboselii mai ușor.

Sursa: Consumer Reports

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal