UE ar putea reduce radical utilizarea pungilor de plastic de unica folosinta în cursul urmatorilor 4 ani, conform unui proiect prezentat saptamana aceasta de catre Comisie.

Propunerea le solicita statelor membre sa descurajeze utilizarea pungilor de plastic subtiri, prin metodele pe care le considera cele mai adecvate. Se poate opta, de exemplu, pentru taxarea sau interzicerea utilizarii acestor pungi sau pentru introducerea unor obiective nationale de reducere.

In medie, un european utilizeaza in prezent 198 de pungi de plastic de unica folosinta in fiecare an, ceea ce reprezinta o punga pe zi pentru fiecare gospodarie. Insa aceasta medie variaza considerabil in UE, de la 4 pungi/persoana in Danemarca si Finlanda, pana la 466 in Polonia, Portugalia si Slovacia.

Schimbarea comportamentului consumatorilor

In multe tari din UE, introducerea unor taxe obligatorii pentru utilizarea pungilor de plastic de unica folosinta a dus la scaderea drastica a acestui obicei, deoarece consumatorii s-au vazut nevoiti sa plateasca pentru fiecare punga folosita.

In fiecare an, magazinele ofera aproape 100 de miliarde de pungi de plastic. Acestea sunt folosite o singura data, timp de circa 20 de minute, insa, odata aruncate, au nevoie de sute de ani pentru a se descompune. Mai mult, 8 miliarde de pungi ajung, an de an, sa murdareasca raurile, lacurile, strazile sau satele noastre.

Efecte fatale asupra mediului

Pungile care ajung in mari si oceane sunt deseori ingerate de animalele si pasarile marine, cu consecinte uneori fatale pentru balene, foci si pescarusi, precum si pentru numeroase soiuri de broaste testoase aflate pe cale de disparitie. In Marea Nordului, 94 % din pasari au plastic in stomac. La cealalta extremitate a Europei, pungile de plastic reprezinta 73 % din deseurile de plastic colectate de traulere de-a lungul coastei din Toscana.

UE spera ca planul va duce la schimbarea atitudinii fata de utilizarea acestor pungi si eliminarea lor ca deseuri.

Noua propunere se refera doar la pungile subtiri, deoarece acestea sunt reciclate sau reutilizate mult mai rar decat cele mai groase.

Ea este rezultatul invitatiei adresate Comisiei de ministrii mediului din statele membre ale UE de a evalua posibilitatea de a actiona la nivel european. Propunerea a fost prezentata dupa ample consultari publice care au demonstrat un sprijin larg in favoarea unei initiative la nivelul UE in acest domeniu.

Sursa: www.ec.europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal