Controale la ștranduri și unitățile de alimentație publică

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară, în această perioadă, o serie de controale la ștranduri și unitățile de alimentație publică aferente, cu scopul verificării modului în care operatorii economici care activează în acest domeniu respectă legislația în vigoare, în ceea ce privește drepturile consumatorilor, în plin sezon de vacanță.

Astfel, în urma acțiunilor de control realizate la nivelul Capitalei, deocamdată, doi operatori economici au fost sancționați deja pentru diferite nereguli.

La Ștrandul Berceni, din sectorul 4, unitate unde se prestează activități recreative, distractive și de alimentație publică, comisarii ANPC au constatat că, în ceea ce privește activitatea recreativă, se înregistra prestarea unor servicii ce pot afecta sănătatea și securitatea consumatorilor, respectiv:
✔ lipsa evidenței periodicității de primenire a apei din bazine;
✔ lipsa barei de susținere la bazinul pentru copii;
✔ lipsa marcării adâncimii la bazinul pentru copii;
✔ prezența urmelor de vopsea exfoliată la bazinul pentru copii;
✔ utilizarea toboganelor fără certificat de conformitate;
✔ existența riscului de accidentare din cauza amplasării necorespunzãtoare a unor capace de protecție a căminelor.

Privind serviciile alimentare s-au constatat următoarele nereguli:
✔ lipsa indicării alergenilor;
✔ lipsa indicării materiei prime din care provine produsul finit;
✔ lipsa menționării cantității nete, în cazul unor băuturi servite la pahar;
✔ nerespectarea condițiilor de temperatură recomandate si schimbarea stării termice inițiale a unor materii prime (produse din carne);
✔ nerespectarea condițiilor de depozitare pentru produse alimentare;
✔ utilizarea unor produse cu termenul de valabilitate depășit;
✔ utilizarea unor produse cu caracteristici organoleptice modificate;
✔ stare igienică nesatisfăcătoare a meselor de lucru și a pavimentelor;
✔ lipsa graficelor de temperaturã la spațiile de depozitare.

Comisarii ANPC au sancționat operatorul economic care administrează Ștrandul Berceni cu amendă contravențională, în valoare de 18.000 lei, și au dispus, ca măsuri complementare: oprirea temporară a activității de agreement, interzicerea utilizării toboganelor și s-a propus închiderea temporară a unității de agrement pe o durată de cel mult 6 luni. De asemenea s-a dispus oprirea temporară a activității de prestări de servicii alimentare, precum și oprirea definitivă de la preparare și consum a produselor alimentare cu deficiențe.

În cazul unei alte unități, respectiv a Ștrandului Crângași, din sectorul 6, au fost depistate deficiențe în ceea ce privește activitatea de alimentație publică, după cum urmează:
– Prepararea și deținerea unor produse alimentare neautorizate ( de ex.: murături depozitate în recipienți ce pot conduce la afectarea sănătății);
– Prezența unor condiții igienico-sanitare improprii (paviment murdar, frigidere neigienizate, lăzi frigorifice cu strat de gheață și resturi alimentare, pereti neigienizati (cu păianjeni), coșuri de gunoi fără pedală);
– Utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare;
– Nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor alimentare.

Sacțiunile aplicate, în acest caz, au fost: o amendă contravențională, îin valoare de 15.000 lei, iar ca măsuri complementare, s-a dispus: oprirea temporară de la comercializare pentru produsele fără elemente de identificare, precum și oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neautorizate.

Sursa :ANPC

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal