După ce a interzis practicile comerciale neloiale și a îmbunătățit cooperarea dintre producători, Comisia prezintă al treilea element vizând îmbunătățirea echității în lanțul de aprovizionare cu alimente, prin introducerea unui grad mai ridicat de transparență în modul în care sunt raportate prețurile de-a lungul întregului lanț.

Citește și:

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra

Comisia Europeană a înaintat o propunere în baza căreia vor fi puse la dispoziție informații esențiale despre modul în care se stabilesc prețurile pe măsură ce produsele agroalimentare circulă de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente.

Diferențele dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare pot oferi informații despre costurile intermediare (cum ar fi transportul, asigurarea, depozitarea, etc.) dintre vânzător și cumpărător. Mai multă transparență poate contribui la decizii mai bune ale întreprinderilor și poate îmbunătăți încrederea în tratamentul echitabil în toate etapele lanțului de aprovizionare cu alimente. Totodată, accesul ușor și în timp util la informații despre evoluțiile pieței este extrem de important pentru a face față în mod eficace concurenței pe piețele mondiale.

Deși sunt disponibile numeroase informații despre evoluțiile de pe piețele agricole (prețuri, volume de producție, stocuri etc.), nu există aproape deloc informații referitoare la piață despre alte piețe-cheie din lanțul de aprovizionare agroalimentar, adică acelea care funcționează între fermieri și consumatori la nivelul prelucrării alimentelor și la nivel de distribuție cu amănuntul. Aceste informații asimetrice între fermieri și ceilalți actori din lanțul de aprovizionare cu alimente creează un dezavantaj semnificativ pe piață pentru fermieri și reduc încrederea în tratamentul echitabil. Lipsa informațiilor despre evoluțiile pieței din partea prelucrătorilor și a distribuitorilor cu amănuntul a fost numită `cutia neagră` a lanțului de aprovizionare agroalimentar, iar propunerea de astăzi deschide această cutie.

Măsurile propuse vor viza sectoarele cărnii, ouălor, produselor lactate, fructelor și legumelor, culturilor arabile, zahărului, precum și sectorul uleiului de măsline. Măsurile se bazează pe sistemele și procedurile existente de colectare a datelor care sunt deja instituite și utilizate de operatori și de statele membre pentru raportarea informațiilor despre piață către Comisie, având acum o sferă mai largă de aplicare. Fiecare stat membru va fi responsabil pentru colectarea datelor referitoare la prețuri și piață. Comisia recomandă ca statele membre să aleagă abordarea cea mai eficientă din punctul de vedere al costurilor și să nu vizeze întreprinderile mici și mijlocii pentru a reduce sarcina administrativă. Statele membre vor comunica datele Comisiei, care la rândul său va face publică monitorizarea pe portalul privind datele agroalimentare și pe site-urile observatoarelor UE ale pieței. Este esențial ca informațiile furnizate de statele membre să fie precise și prompte.

Citește și:

Cum estimăm cel mai corect porțiile pentru o singură masă?

În conformitate cu procedurile din cadrul inițiativei o mai bună reglementare a Comisiei, propunerea este publicată acum în vederea unei perioade de consultare publică de patru săptămâni. Va fi apoi adoptată de Comisia Europeană, iar intrarea sa în vigoare este planificată la șase luni de la adoptare.

Context

Încă de la începutul mandatului său, Comisia a depus eforturi pentru constituirea unui lanț de aprovizionare cu alimente mai echitabil și mai echilibrat.

În 2016, a fost creat Grupul operativ pentru piețele agricole cu sarcina de a analiza rolul fermierilor în lanțul mai extins de aprovizionare cu alimente și de a formula recomandări referitoare la cum poate fi consolidat și îmbunătățit acest rol.

Pe baza acestor recomandări, Comisia a lansat, în 2017, o evaluare inițială a impactului­ și o consultare publică pe tema îmbunătățirii lanțului de aprovizionare cu alimente, ambele referindu-se la trei elemente: practici comerciale neloiale, cooperarea dintre producători și transparența pieței.

Citește și:

Sfaturi pentru consumatorii care achiziţionează articole de încălţăminte

Un sondaj de opinie realizat la nivelul întregii UE, publicat în februarie 2018, arată că marea majoritate a respondenților (88 %) consideră importantă consolidarea rolului fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente. Ca o confirmare a acestei tendințe, 96 % dintre respondenții care au participat la consultarea publică din 2017 privind modernizarea PAC au fost de acord cu propunerea conform căreia îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric să fie un obiectiv al politicii agricole comune a UE.

Comisia a prezentat anul trecut propunerea sa de a interzice practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, care a fost votată de colegiuitori în aprilie 2019. Aceste norme noi vor asigura protecția tuturor fermierilor europeni, precum și a furnizorilor mici și mijlocii împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente.

Sursa: Comisia Europeană

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal