Cele 7 simboluri ale plasticului și ce înseamnă fiecare

Cele-7-simboluri-ale-plasticului-InfoCons-Protectia-Consumatorilor-Protectia-Consumatorului

Mâncăm, bem și respirăm plastic. Aceasta este realitatea, fie că ne place sau nu. Plasticul este omniprezent în viața noastră. Mai toate alimentele, îmbrăcămintea, produsele de uz casnic și lista poate continua la nesfârșit, sunt ambalate în plastic. Într-un singur an, studiile arată că, folosim 480 de sticle de plastic. Câte dintre ele reciclezi? Dar cel mai important, știi cum să reciclezi și ce fel de plastic poate fi reciclat? Sunt mai multe tipuri de materiale din care este fabricat plasticul și fiecare are propriul simbol. Dacă le cunoaștem, vom știi ce ambalaje pot fi reclciate și care nu. Iată ghidul lor.

 

  1. Celebrele PET-uri sau PETE.
  2. HDPE, plasticul pentru lapte sau detergenți
  3. Plasticul V sau PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic
  4. LDPE, plasticul moale și flexibil
  5. PP, plasticul “luat la pachet”
  6. PS – Polistirenul, plasticul care trebuie evitat
  7. Orice alt tip de plastic

 

  1. Celebrele PET-uri sau PETE.

 

Dacă vă uitați în jurul vostru, cu siguranță veți da cu ochii de un recipient din polietilenă tereftalat, pe scurt – PET. Este cel mai comun plastic pentru recipientele de unică folosință deoarece este ușor de reciclat, iar costurile de producție sunt foarte mici.

 

Simbolul acestui tip de plastic sunt cele trei săgeți care formează un triunghi, iar în centru se află cifra 1. Când vedeți acest simbol, puteți știi că recipientul poate fi reciclat foarte ușor.

 

Produse ambalate în PET-uri:

  • băuturile răcoritoare
  • apa
  • recipientele de sosuri (ketchup, maioneza etc.)
  • apa de gură
  • uleiul vegetal

 

Cum reciclăm PET-urile – PET-urile trebuie golite, clătite și duse la un centru care le colectează. Majoritatea supermarketurilor au dispozitive de colectare a ambalajelor, iar unii chiar oferă vouchere sau alte recompense în schimbul PET-urilor reciclate.

 

Rata de recilcare a PET-urilor este extrem de mică, în ciuda faptului ca acest tip de plastic poate fi reciclat chiar și de 10 ori până să își piardă proprietățile, are o rată de reciclare de doar 20%.

 

Riscuri asupra sănătății – PET-urile reprezintă un risc pentru sănătatea noastră doar atunci când se află în prezența căldurii. Atunci poate elibera, în mâncare sau băuturi, antimoniu, un metaloid toxic care poate cauza greață, diaree și ulcere stomacale.

 

 

  1. HDPE, plasticul pentru lapte sau detergenți.

 

Un alt tip de recipient care nu lipsește din nicio gospodărie este HDPE, adică polietilena de înaltă densitate. Este un tip de plastic durabil și mult mai rezistent decât PET-ul.

Simbolul acestui plastic este un triunghi format din săgeți cu cifra 2 în mijloc. Are o bună rezistență termică și chimică, de aceea găsim următoarele produse ambalate în HDPE:

  • Detergenți
  • Săpun lichid
  • Șampon, balsam, gel de duș etc.
  • Lapte
  • Soluții chimice de curățare
  • Balsam de rufe
  • Înălbitor

 

Cum reciclăm plasticul HDPE? Acest tip de plastic nu poate fi reciclat la fel de ușor ca un PET, așa că trebuie colectat separat. Ambalajele trebuie golite și spălate, eticheta nu trebuie scoasă. Poate fi dus la centre de colectare și reciclare.

Reciclarea plasticului afectează calitatea și culoarea materialului. Din acest motiv se poate recicla de maximum 4-5 ori până să își piardă din proprietăți.

La fel ca și PET-ul, plasticul HDPE este considerat în general sigur, dar există studii care arată că eliberează substanțe chimice estrogenice care pot fi un pericol pentru sănătatea copiilor.

 

 

  1. Plasticul V sau PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic.

 

Plasticul V sau PVC este fabricat dintr-un material numit clorura de vinil sau polivinil. Este un tip de plastici care poate fi atât rigid, cât și flexibil. Este unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic.

Simbolul acestui plasticului PVC este format din trei săgeți sub forma unui triunghi cu cifra 3 în centru. Este folosit atât în construcții, cât și în produse uzuale din casă, precum:

  • Țevi
  • Ferestre
  • Materiale de acoperiș
  • Jucării
  • Folie de plastic pentru alimente
  • Perdea de duș

 

Cum reciclăm plasticul PVC? Produsele fabricate din acest tip de plastic nu pot fi reciclate.

 

Pe lângă faptul că plasticul fabricat din material PVC otrăvește mediul înconjurător, are consecințe grave și asupra sănătății. Conține metale precum, plumb și cadmiu, care sunt toxice pentru organismul uman, în special pentru copii. PVC-ul poate elibera gaze extrem de periculoase care pot cauza sistemului respirator. Studiile au arătat că anumite produse PVC, precum perdelele de duș, eliberează ftalați capabili să provoace greață și leziuni la nivelul ficatului și sistemului reproducător. Clorura de vinil, un component esențial al PVC-ului, este un gaz carcinogen și potențial exploziv, cu un miros ușor dulce. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, acesta poate pătrunde în apa potabilă eliberată în urma contactului cu conductele PVC.

 

 

 

  1. LDPE, plasticul moale și flexibil.

Polietilena cu densitate redusă sau LDPE este un plastic flexibil, ușor și moale. Simbolul acestui plasticului LDPE este format din trei săgeți sub forma unui triunghi cu cifra 4 în centru. Este un plastic foarte comun și cel mai des este utilizate pentru fabricarea:

  • Pungilor
  • Saci de gunoi
  • Plicuri
  • Saci pentru haine
  • Ambalaj pentru pâine

 

Cum reciclăm plasticul LDPE?  În general, acest plastic nu se reciclează. Dar, în ultimii ani, tot mai multe comunități demarează programe de reciclare a LDPE.Când este reciclat, plasticul LDPE este utilizat pentru producerea de lemn plastic, plăci pentru peisagistică, saci de gunoi și plăci de pardoseală. Produsele fabricate din LDPE reciclat nu sunt la fel de dure sau rigide ca cele fabricate din plastic HDPE reciclat.

Acest plastic nu prezintă riscuri directe pentru sănătate, dar dacă ajunge în natură, se poate descompune în microplastice care vor polua iremediabil solul și apa.

 

Cea mai bună metodă de a reduce consumul de LDPE, este folosirea sacoșelor din material textil în locul punguțelor din plastic.

  1. PP, plasticul “luat la pachet”

Plasticul fabricat din polipropilenă este cel mai rezistent și ușor plastic. Are calități excelente de rezistență la căldură. Servește ca o barieră împotriva umezelii, grăsimilor, de aceea este folosit pentru caserolele în care este pusă mâncarea comandată de la restaurant.

Simbolul plasticului PP este format din trei săgeți sub forma unui triunghi cu cifra 5 în centru. Plasticul PP este folosit într-o varietate de moduri:

  • Scutece
  • Găleți
  • Recipiente pentru iaurt sau margarină
  • Pungile chipsurilor de cartofi
  • Caserole
  • Tăvi
  • Capace de sticlă

Cum reciclăm plasticul PP? Poate fi reciclat, dar trebuie colectat separat de restul plasticelor și dus la centre speciale de reciclare.

Este considerat unul dintre cele mai sigure plastice deoarece nu prezintă riscuri pentru sănătate.

 

  1. PS – Polistirenul, plasticul care trebuie evitat.

Polistirenul este un plastic ieftin, ușor și maleabil, care este utilizat într-o gamă largă. Polistirenul este structural slab și extrem de ușor, astfel că se rupe ușor și se dispersează rapid în natură. Specialiștii au decoperit chiar o multitudine de vietăți marine care au ingerat polistiren.

Simbolul plasticului PS este format din trei săgeți sub forma unui triunghi cu cifra 6 în centru. Cel mai des, polistirenul este folosit pentru:

  • Pahare de unică folosință din spumă
  • Tacâmuri de plastic pentru picnic
  • Ambalaje din spumă și acele “mărgele” din spumă folosite pentru umplerea coletelor, pentru a proteja conținutul
  • Izolații termice din spumă rigidă

 

Cum reciclăm polistirenul? Reciclarea plasticului PP este o raritate. Foarte puține companii care se ocupă de reciclare, reciclează și polistiren.

Polistirenul a fost chiar interzis pentru ambalarea alimentelor deoarece conține stiren, un compus toxic considerat un posibil carcinogen uman. Pericolul este sporit în special atunci când este încălzit în cuptorul cu microunde. Substanțele chimice prezente în polistiren au fost asociate cu disfuncții ale sistemului reproducător.

 

 

  1. Orice alt tip de plastic.

Orice plastic care nu se regăsește în cele 6 categorii de mai sus intră în categoria aceasta. Plasticul numărul 7 are o gamă largă de materiale plastice cu multe caracteristici diferite. Include materiale plastice nereciclabile, amestecate și plastice biodegradabile.

Simbolul lor este format dintr-un triunghi format din săgeți cu cifra 7 în mijloc. Cele mai cunoscute plastice care intră în această categorie sunt policarbonatul, nailonul și fibra de sticlă. Este utilizat pentru:

  • Biberoane
  • Piese pentru mașină
  • Rame de ochelari
  • CD-uri
  • Tastatura
  • Jucării

 

Cum reciclăm plasticul 7? Ambalajele, produsele și recipientele fabricate din acest tip de plastic nu pot fi reciclate și ar trebui evitată consumarea lor.

Orice plastic desemnat cu cifra 7 are șanse să elibereze BPA sau BPS, două substanțe puternic perturbatoare a sistemului endocrin. Sunt asociate cu dereglarea stării de spirit, dereglarea funcției reproducătoare și a pubertății. De asemenea, există suspiciuni că aceste substanțe cresc riscul de cancer al sistemului reproducător, obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2.

 

 

 

Plasticul este prezent în toate aspectele vieții noastre și ne poate afecta cu adevărat sănătatea pe termen lung. 8,8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, arată datele Forumului Economic Flobal. Studiile UNEP spun că, nici măcar 10% din plasticul fabricat vreodată nu a fost reciclat.

Acum că știți care sunt cele 7 tip-uri de plastic și cum să le recunoașteți, veți putea face o alegere care să polueze mai puțin mediul data viitoare când mergeți la cumpărături. Important de reținut, nu vă încălziți niciodată alimentele în recipiente de plastic, evitați să cumpărați plasticele din categoriile 6 și 7 și căutați alternative din materiale textile, lemn sau metale.

 

 

 

 

 

 

 

SURSE

https://hartareciclarii.ro/material/pet/

https://www.unep.org/interactives/beat-plastic-pollution/

https://www3.weforum.org/docs/WEF_The_New_Plastics_Economy.pdf

https://marathonepr.ro/blog/top-7-plastice-care-polueaza-si-sunt-cel-mai-des-intalnite-in-oceane-plaje-natura/

https://www.nachi.org/pvc-health-hazards.htm

 

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal