Cea mai mică pondere a forței de muncă independente a fost înregistrată în regiunea București-Ilfov (4%)

Un job independent poate semnala prezența unui spirit antreprenorial în economiile dinamice și inovatoare; cu toate acestea, poate indica și natura precară a contractelor de muncă. În timp ce lucrătorii independenți încearcă să beneficieze de o mai mare autonomie și flexibilitate la locul de muncă, în momente ca acestea, lucrătorii independenți ar putea fi printre cei mai afectați economic de virusul corona.

În 2018, munca independentă a asigurat un job pentru una din șapte persoane (14%) angajați cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani în întreaga UE (26 milioane de persoane) Printre regiunile UE, cea mai mare pondere a forței de muncă independente s-a înregistrat în regiunea de sud a Greciei Peloponnisos, deoarece mai mult de două cincimi (42%) din forța de muncă era independentă în 2018. Cu o rată de muncă independentă începând cu 31%, 11 din 13 regiuni grecești au înregistrat cele mai mari rate dintre regiunile UE.

În schimb, cea mai mică pondere a forței de muncă independente a fost înregistrată în regiunea București-Ilfov din capitala României (4%), urmată de Suntzak-Magyarország în Ungaria și Vestul în României (ambele 6%), precum și în Övre Norrland în Suedia ( 7%). Unele dintre cele mai mici ponderi ale activității independente (aproximativ 7%) au fost înregistrate în general în regiunile nordice și de vest ale UE: în mai multe regiuni nordice ale Germaniei (Sachsen-Anhalt, Arnsberg, Braunschweig, Oberfranken și Münster), Danemarca (Nordjylland) și Midtjylland) și Luxemburg (o singură regiune la acest nivel de detaliu).

O privire asupra regiunilor capitalei

În multe state membre din nordul și vestul UE, a fost obișnuit ca regiunile din capitala să înregistreze unele dintre cele mai mari ponderi ale activității independente, cum ar fi Noord-Holland în Olanda (20%), Regiunea de Bruxelles-Capitale în Belgia (15) %) și Berlin în Germania (14%).

În schimb, cele mai mari ponderi ale forței de muncă independente din regiunile estice și de sud ale UE au fost de obicei răspândite în regiunile rurale, mulți dintre cei care desfășoară activități independente lucrează în sectorul agricol. Praga (21%), Budapesta (14%) și Zahodna Slovenija (13%) au fost excepții notabile, întrucât au avut cele mai mari rate de ocupare a forței de muncă în regiunile cehe, maghiare și slovene.

Notă: Uniunea Europeană (UE) include 27 de state membre ale UE. Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

Sursa: Eurostat

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal