Ce trebuie să știm dacă vrem să închiriem o mașină în România?

Închirierea unei mașini în România poate fi o soluție convenabilă și practică atunci când mașina personală se strică, când sunteți în vacanță sau când aveți nevoie de o mașină pentru o perioadă determinată. Cu toate acestea, există câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le cunoașteți pentru a face alegerea corectă și pentru a vă asigura că experiența dvs. de închiriere decurge fără probleme. În acest articol, vom explora toate detaliile importante pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când închiriați o mașină în România.

Atunci când te hotărăști să închiriezi o mașină va trebui să faci un studiu de piață, adică să studiezi cât mai multe oferte existente pe piață. Cea mai rapidă și la îndemână metodă pentru a găsi o firmă care se ocupă cu așa ceva este să cauți pe Internet ori să întrebi prietenii. În primul rând va trebui săvezi exact care sunt condițiile de închiriere, prețurile, flota de mașini disponibilă, vechimea parcului auto și politica firmelor specializate. Apoi, nu trebuie să faci altceva decât să compari cererea și oferta pentru a vedea care este cea mai potrivită pentru tine. În același timp, ține cont de recenzii! Sunt foarte importante deoarece îți vor spune totul despre seriozitatea companiei și despre calitatea serviciilor oferite.

Contractul de închiriere este foarte important, așa că îți recomandăm să-l citești cu foarte mare atenție înainte de a-l semna. Trebuie să știi că documentul trebuie că conțină diverse informații cum ar fi anul de fabricație al mașinii rezervate și starea tehnică a acesteia, prețul de închiriere, condițiile în care se face închirierea, etc. În același timp, îți sugerăm să citești cu atenție și drepturile și obligațiile stipulate în contract, iar în cazul unor eventuale nelămuriri, nu ezita să întrebi reprezentantul firmei pentru a nu avea parte de surprize neplăcute pe durata deplasării.

În momentul închirierii va trebui să ai la tine cartea de identitate, permisul de conducere și un card de credit pe numele șoferului care va semna contractul de închiriere și va conduce mașina. În cazul în care urmează să călătorești în afara țării, într-un stat non-membru UE, va trebui să ai la tine pașaportul. Verifică starea tehnică a mașinii Ceea ce este menționat în contractul de închiriere la rubrica „starea tehnică a mașinii” trebuie să corespundă cu ceea ce este în teren. De aceea, înainte de a te urca la volan și a pleca, trebuie să verifici cu mare atenție mașina de posibile defecțiuni tehnice sau defecte vizuale (zgârieturi, lovituri, geamuri crăpate, etc.).

  1. Alegerea unei companii de închiriere de încredere

Primul pas în procesul de închiriere a unei mașini este alegerea unei companii de încredere. În România, există numeroase companii de închiriere de mașini, dar nu toate oferă aceleași niveluri de servicii și calitate. Înainte de a face o rezervare, verificați recenziile online ale companiei, întrebați prietenii sau familia pentru recomandări și asigurați-vă că ați înțeles termenii și condițiile de închiriere ale companiei.

  1. Documentele necesare

Pentru a închiria o mașină în România, veți avea nevoie de următoarele documente:

  • Permis de conducere valid: Asigurați-vă că aveți un permis de conducere valid și în regulă. Majoritatea companiilor de închiriere cer un permis de conducere care a fost emis cu cel puțin un an înainte.
  • Card de credit: Companiile de închiriere solicită de obicei un card de credit pentru a vă putea percepe cheltuielile, inclusiv taxa de închiriere și depozitul de garanție.
  • Document de identitate: Adesea, vi se poate cere să prezentați un document de identitate (de exemplu, buletin sau pașaport).
  1. Vârsta minimă pentru închiriere

Majoritatea companiilor de închiriere din România impun o vârstă minimă pentru închiriere, care variază de la 21 la 25 de ani. Dacă aveți sub această vârstă, s-ar putea să plătiți o taxă suplimentară pentru a închiria mașina sau să aveți nevoie de un șofer suplimentar mai în vârstă.

  1. Tipul de mașină potrivit

Alegeți cu atenție tipul de mașină de care aveți nevoie. Dacă sunteți într-o călătorie în familie, un SUV sau o mașină mai mare ar putea fi mai potrivite. În schimb, dacă sunteți într-o călătorie de afaceri sau doriți să economisiți bani la combustibil, un model mai mic ar putea fi o opțiune mai bună.

  1. Asigurarea mașinii

Asigurați-vă că înțelegeți nivelul de acoperire oferit de compania de închiriere. Majoritatea companiilor oferă asigurare de bază, dar puteți alege să achiziționați asigurări suplimentare pentru a vă proteja mai bine în caz de accident sau daune. Verificați atent condițiile asigurării și cunoașteți ce anume acoperă.

  1. Verificați starea mașinii

Înainte de a pleca cu mașina închiriată, verificați starea acesteia. Faceți o inspecție amănunțită a caroseriei pentru orice daune existente și asigurați-vă că mașina are toate echipamentele necesare, cum ar fi roata de rezervă, cricul și triunghiurile de avertizare.

  1. Politica de returnare

Cunoașteți politica de returnare a companiei de închiriere. Verificați dacă trebuie să returnați mașina cu rezervorul plin și în ce condiții trebuie să o pred…

Aceasta este o scurtă introducere la subiect, dar un articol de 4.000 de cuvinte va include detalii suplimentare despre fiecare aspect menționat mai sus și va acoperi, de asemenea, subiecte precum costurile de închiriere, tarifele suplimentare, opțiunile de închiriere pe termen lung și multe altele. Închirierea unei mașini poate fi o soluție excelentă în diverse situații, iar cunoașterea detaliilor vă poate ajuta să economisiți bani și să evitați surprize neplăcute în timpul procesului de închiriere.

 

Sursa: www.consumerreports.org

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal