Cati bani poti pierde la un depozit de 1.000 lei pe 12 luni?

Chiar daca depozitele nu mai garanteaza castiguri substantiale, oamenii prefera sa-si tina economiile in siguranta la banca.

Romanii inca mai depun bani la banci

La sfarsitul lunii iunie FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) a realizat o analiza a depozitelor populatiei la institutiile de credit.

Peste 10 milioane de persoane fizice detin depozite bancare in valoare de 137,1 miliarde lei.

Cei care reusesc sa faca economii sunt persoanele cu varsta intre 41-50 ani (64,2%), urmata de grupa 31-40 de ani (62,5%).

Avem de castigat?

In Romania, desi nu avem ca in alte tari dobanzi negative in cazul depozitelor, putem avea DAE negativ si castig real negativ in cazul acelor depozite din care retragi la scadenta mai putini bani decat ai depus.

Pentru un depozit de 1.000 lei, la finelele unui an vom retrage cu cativa lei mai mult decat am depus, insa doar la trei banci din piata.

Comisioanele aferente deschiderii unui depozit (comision de deschidere/inchidere cont current, comision de administrare cont curent (lunar/anual), comision de retragere numerar la ghiseu) ne diminueaza semnificativ economiile, putem pleca acasa cu mai putini bani decat am depus, mai exact cu aproximativ 68 de lei.

Suma depusa: 1.000 lei

Perioada: 12 luni

Banca*

Produs

DAE
(= dobanda – impozit pe venitul din dobanda – comisioane)

Castig net (lei)

Marfin Bank

Marfin Flexi

1.61%

+16,08

Libra Internet Bank

Depozit la termen cu dobanda fixa si plata dobanzii la scadenta

1.40%

+13,97

Banca Transilvania

Depozit Clasic

0.74%

+7,42

OTP Bank

Depozit la termen

-4.93%

-49,33

BRCI

Depozit la termen Persoane fizice

-5.84%

-58,41

ING Bank

ING Depozit

-6.77%

-67,65

Sursa: http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/

*in acest tabel sunt luate in calcul primele trei banci cu castig pozitiv si ultimele trei banci cu castig negative

Recomandari FinZoom.ro pentru depozite la termen

  • Comparati depozitele in functie de castigul real obtinut (dobanda, minus taxe (16%) si minus (comisioane de cont curent si retragere numerar in ziua scadentei)).
  • Nu ‘spargeti’ depozitul inainte de termen fiindca pierdeti dobanda.
  • Daca vreti sa aveti oricand acces la bani, alegeti un cont de economii (au dobanzi aproape similare cu depozitele si puteti retrage si depune oricand bani, fara sa fiti penalizat). Compara Castigul Real (DAE) pentru Conturi de Economii pe FinZoom.ro
  • Alegeti depozite cu capitalizarea dobanzii (se calculeaza dobanda la dobanda).
  • Alegeti o banca fara comision de retragere numerar in ziua scadentei si retrageti banii din depozit doar in ziua scadentei – in celelalte zile veti plati comision de retragere numerar calculat la intreaga suma retrasa (castig din dobanda + banii depusi in depozit de dumneavoastra).
  • Pentru sume mai mari, programati retragerea de numerar, chiar si la scadenta depozitului (unele banci comisioneaza retragerile neprogramate cu 2%).
  • Ridicati sumele programate, pentru a nu fi penalizat (penalizare 2% din suma programata si neridicata).
  • Daca aveti un card de salariu/pensie la aceeasi banca, comisionul de retragere numerar cu cardul de la bancomatul propriu este la majoritatea bancilor zero. Va puteti transfera banii din depozit, la scadenta, pe card fara costuri.
  • Nu tineti banii la saltea! Chiar daca ofera castiguri mici, banii depusi la banca sunt garantati in limita a 100.000 euro / deponent / banca. In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) va sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra)

sursa: FinZoom.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal