Calificări profesionale – Aflați dacă profesia dvs. este reglementată în străinătate

Dacă doriți să lucrați în altă țară din UE, în care profesia dvs. este reglementată, este posibil să nu vă puteți începe activitatea dacă nu obțineți recunoașterea oficială a calificărilor dvs. profesionale (formarea și experiența profesională).

Ce sunt profesiile reglementate? Sunt acele profesii la care nu puteți avea acces decât dacă dețineți o anumită diplomă, dacă ați trecut o serie de examene specifice sau dacă v-ați înregistrat într-o organizație profesională.

Pentru a afla ce profesii sunt reglementate în fiecare țară din UE și care sunt autoritățile competente, consultați baza de date a profesiilor reglementate .

Pentru a utiliza baza de date, trebuie să cunoașteți denumirea profesiei în limba țării care vă interesează. De exemplu, dacă doriți să lucrați ca patiser în Germania, căutați în baza de date profesia de `Bäcker (DE)’.

Dacă profesia este reglementată în țara dvs. de origine, puteți căuta mai întâi denumirea profesiei în propria limbă, pentru a găsi echivalentul acesteia în limba engleză (furnizat în cadrul descrierii). Apoi, aflați țările în care profesia respectivă este considerată reglementată folosind funcția de căutare și introducând echivalentul în limba engleză. Dacă lista de rezultate nu conține țara în care intenționați să vă mutați, este posibil ca profesia să nu fie reglementată în țara respectivă.

Dacă nu găsiți profesia dvs. în baza de date, contactați unul dintre punctele de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale din țara în care doriți să lucrați. Consilierii vă pot ajuta să înțelegeți ce norme se aplică în cazul dvs.

Profesia dumneavoastră este considerată reglementată în țara de destinație, dar nu și în țara de origine

Dacă profesia pe care o exercitați și pregătirea necesară sunt considerate reglementate în țara din UE în care doriți să lucrați, dar nu au același statut în țara de origine, țara-gazdă vă poate solicita să dovediți că ați practicat această meserie timp de cel puțin 2 ani din ultimii 10 înainte de a vă permite să vă exercitați profesia sau chiar să prestați servicii temporare pe teritoriul său.

Personalul punctelor de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionaleEnglish din țara în care doriți să lucrați vă poate ajuta să vă pregătiți dosarul, cu toate documentele justificative necesare.

Profesia dvs. este considerată reglementată în țara de origine, dar nu și în țara de destinație

Dacă profesia dumneavoastră nu este reglementată în țara de destinație, o puteți exercita în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective.

Sursă: Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal