Calatoria cu animalul de companie in Uniunea Europeana

1.Cum pot  obține pașaportul pentru animale de companie in Uniunea Europeana?

 Primul pas este contactarea  un medic veterinar în țara dumneavoastră de origine. Autoritățile naționale din fiecare țară membra a Uniunii Europene sunt responsabile pentru emiterea pașaportului catre medicii veterinari. De retinut faptul ca nu Comisia Europeana emite pasaportul pentru animalele de companie.

 Care sunt animalele de companie acoperite de noul-sistem?

 Noul-sistem UE este destinat pisicilor, câinilor și dihorilor. Pentru alte animale de companie, nu este încă armonizată legislația la nivelul UE, astfel încât se aplică legislația națională.

 Cum funcționează pașaportul pentru animale de companie?

 Pentru circulația animalelor de companie între statele membre ale UE, vaccinarea antirabică este o cerința valabila doar pentru călătoriile dincolo de frontiere. Tot ce trebuie sa faci este sa mergi la medicul  veterinar,acesta va vaccina animalul, introducand aceste informații în pașaportul animalului de companie.

Pentru a primi pasaport, animalul de companie trebuie să aiba implementat un microcip electronic (transponder)  sau un tatuaj lizibil în mod clar, conform cerintelor aplicate înainte de 3 iulie 2011. Animalele de companie tinere, care nu pot fi vaccinate, pot calatori in functie de conditiile definite de fiecare stat membru.

Pașaportul pentru animale de companie UE a fost conceput pentru toata durata de viață a animalului. Când călătoriți, proprietarul  animalului de companie trebuie să se asigure că vaccinul antirabic din pașaport este valabil altfel este necesara reînnoirea vaccinului. Unele state membre pot sa să includă informații suplimentare în pașaport, alte vaccinuri și istoricul medical al animalului,  controalele sanitar-veterinare , insa aceste informatii nu sunt impuse de legislatia UE.

Pașaportul pentru animale de companie UE usureaza evidenta controalelor sanitar-veterinare si calatoria proprietarilor de animale de companie.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Fii INFORMAT! IA ATITUDINE – 0219615

Sursa :europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal