Bulevardul Regina Elisabeta, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Bulevardul Regina Elisabeta se situează în sectorul 5 al Capitalei și face legătura între Piața Universității și Piața Mihail Kogălniceanu. Construcția sa a fost realizată la cererea Reginei Elisabeta, care și-a dorit o legătură directă între Palatul Cotroceni și Grădina Cișmigiu. Circulația a fost deschisă în anul 1870, iar la vremea aceea, bulevardul a fost numit Elisabeta Doamna. De altfel, bulevardul a purtat 4 nume de-a lungul istoriei sale:

  • 1870 – 1948 : Bulevardul Elisabeta Doamna (sau Bulevardul Academiei)
  • 1948 – 1965 : Bulevardul ,, 6 martie`
  • 1965 – 1990 : Bulevardul Gheorghe Gheorghiu Dej
  • 1990 – prezent : Bulevardul Regina Elisabeta.

La 8 noiembrie 1871 este inaugurată statuia domnitorului Mihai Viteazul, care devine un loc popular pentru întâlnirile de afaceri sau romantice.

La sfârșitul anului 1894 circulă pe bulevard primul tramvai electric, ce purta numărul 14. Iluminatul cu ajutorul lămpilor cu neon își face apariția pe bulevard în 1957. Cu aproape 30 de ani în urmă fusese marcată apariția primului stop electric din Capitală, care, la acel timp, avea numai 2 culori: roșu și verde.

Conform istoricilor, Mănăstirea Sărindar, care se afla pe locul unde este acum Cercul Militar Național, a fost demolată pentru a face loc bulevardului.

În perioada 1855-1867 a fost construit, la intersecția Bulevardului Elisabeta cu Calea Victoriei, hotelul Bulevard, conform planurilor arhitectului Alexandru Orăscu, cel care a proiectat și clădirea Universității din București.

,,Maidanul lui Duca` este numele dat zonei Cișmigiului, care, în secolul al XIX-lea, era doar un teren viran unde își făceau veacul fotografi ambulanți și de unde bucureștenii de atunci puteau achiziționa grătare și vin. ,,Maidanul` a fost desființat la începutul secolului al XX-lea, iar în locul său a fost construit Palatul Primăriei.

După Primul Război Mondial, Bulevardul Elisabeta a început să semene cu cel pe care îl putem vedea și azi și a primit titulatura de ,,Broadway` al Bucureștiului datorită multitudinii de săli de cinema aflate acolo. Astăzi însă, cele mai multe cinematografe au fost închise, iar bulevardul și-a pierdut specificul cultural, de-a lungul său regăsindu-se însă în continuare numeroase clădiri importante, precum Universitatea București, Palatul Cercului Național Militar, Liceul Gheorghe Lazăr sau Hotelul Cișmigiu.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Catedrala Încoronării din Alba Iulia, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal