Atenție! Peste 40 de produse în sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene în săptămâna 21-25.11!

InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu alertele rapide pentru produsele nelimentare la nivelul Uniunii Europene!

Pentru a fi la curent cu toate alertele emise de Uniunea Europeană, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Gratuită InfoCons. Prin descărcarea aplicației de pe App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

– denumire produs;

– țara vizată;

– gradul de risc;

-orginea produsului;

-data la care intră alerta în vigoare;

-imaginea cu produsul ce face obiectul alertei;

Produsele ce fac obiectul alertelor rapide prezintă riscuri de ștrangulare, răni, sufocare, electrocutare, apariția anumitor boli sau alergii, incendiu etc. Iată care sunt cele mai recente alerte:

Spray de curatare Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorCurățătorie de baie. Risc chimic. Produsul este extrem de acid (valoare măsurată a pH-ului & 2,0) și coroziv, dar clasificarea pericolelor amestecului chimic este incorectă. Prin urmare, utilizatorii nu au informații cu privire la pericolele pe care le implică atunci când produsul intră în contact cu pielea și ochii sau dacă este ingerat.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor (CLP).

Generator de ozon. Risc: Șoc electric. Părțile active ale aparatului (plase metalice de înaltă tensiune) pot fi atinse direct din cauza lipsei izolației de bază și a posibilei eliberări a cablului de alimentare la rețea. Utilizatorul ar putea atinge piese sub tensiune accesibile, ceea ce poate provoca un șoc electric.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici cu standardul european EN 60335.

 

 

 

Crema de Albire Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorCremă de albire. Produsul se vinde și online. Risc chimic. Produsul conține mercur (valoare măsurată: 23,20 mg/kg). Mercurul se acumulează în organism și poate deteriora rinichii, creierul și sistemul nervos. În plus, poate afecta reproducerea și copilul nenăscut.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice.

 

 

 

 

Papusa din plastic InfoCons Protectia ConsumatorilorPăpușă din plastic. Risc chimic. Jucăria conține ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată până la 2,74 % în greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând posibile daune sistemului reproducător.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

 

 

 

 

 

Crema de Albire Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorCremă de albire a pielii.Risc chimic.  Produsul conține hidrochinonă. Hidrochinona este un sensibilizant pentru piele și poate provoca dermatită de contact alergică.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice.

 

 

 

 

Trambulina Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorTrambulină. Risc: Leziuni. Arcurile nu sunt suficient de rezistente și se pot rupe. Utilizatorul poate aluneca prin decalajul dintre arcurile rămase și poate fi rănit. În plus, un arc rupt poate lovi și răni alți utilizatori lângă trambulină.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor.

 

 

 

 

 

Jucarie Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorJucărie moale. Risc: Sufocare. Cusăturile jucăriei sunt prea slabe. Un copil poate accesa cu ușurință materialul fibros de umplutură, îl poate pune în gură și se sufocă.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european relevant EN 71-1.

 

 

 

Tuns Gard Viu Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorTuns gard viu. Risc: Arsuri Incendiu. Carcasa bateriei și suportul de contact al bateriei nu sunt suficient de rezistente la aprindere și se pot supraîncălzi. Prin urmare, utilizatorul poate obține arsuri și produsul poate provoca un incendiu.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind echipamentele tehnice și nici standardele europene EN 60745-1 și -2.

 

 

 

 

Tuns gard viu Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorTuns gard viu. Risc: Arsuri Incendiu. Carcasa bateriei și suportul de contact al bateriei nu sunt suficient de rezistente la aprindere și se pot supraîncălzi. Acest lucru poate determina utilizatorul să sufere arsuri și poate provoca un incendiu.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind echipamentele tehnice și nici standardele europene EN 60745-1 și -2.

 

 

 

 

Suzeta Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorSuzetă. Risc: Leziuni. Acest produs nu are un prospect care să ofere consumatorului informații cu privire la utilizarea sigură și corectă a produsului.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor.

 

 

Palarie pentru copii Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiPălărie pentru copii. Risc: Sufocare. Pietrele decorative mici se pot desprinde cu ușurință de pălărie. Un copil poate pune aceste pietre mici în gură și se sufocă.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardul european 71-1.

 

 

 

 

 

Masca de par InfoCons Protectia ConsumatoruluiMască de păr. Risc chimic.  Produsul conține butilfenil metilpropional (BMHCA) (valori măsurate: până la 0,005 % în greutate), precum și un amestec de conservanți metilcloroiztiazolinonă și metilizotiazolinonă (MCI și MI) (valori măsurate: până la 0,00195 % în greutate în total), care sunt interzise în produsele cosmetice fără clătire. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate afecta sănătatea copilului nenăscut și poate provoca sensibilizarea pielii. Contactul dermic cu produsele care conțin MCI și MI poate provoca dermatită alergică de contact la persoanele sensibile.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice.

 

 

 

Arc de jucarie Alerta InfoCons Protectia ConsumatorilorArcul de jucărie și setul de săgeți. Risc: Sufocare Leziuni. Cupele de aspirație se pot desprinde cu ușurință de săgeți. Un copil poate pune părțile mici în gură și se sufocă. În plus, săgețile puteau fi trase fără cupa de aspirație de la capăt, cu o energie cinetică foarte mare. Acest lucru ar putea provoca leziuni, în special la ochi.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1.

 

 

 

 

 

Jucarie din plastic Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiJucărie din plastic. Risc Sufocare. Piesele mici se pot desprinde de produs. Un copil poate pune părțile mici în gură și se sufocă.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1.

 

 

 

Masca de Protectie Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiMască filtru de particule. Riscuri pentru sănătate/altele. Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valori medii măsurate: până la 82 %), iar retenția particulelor/filtrului este insuficientă (valori măsurate: până la 90 %). În consecință, produsul nu îndeplinește cerințele de sănătate și siguranță; astfel, chiar dacă este combinată cu alte măsuri recomandate, este posibil ca aceasta să nu protejeze în mod corespunzător.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și nici cu standardul european EN 149.

 

 

 

 

Masina de Gravat Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiMașină de gravat cu laser. Risc: Daune produse vederii. Produsul nu are o carcasă de protecție care împiedică accesul la radiațiile laser, nici resetarea manuală, nici comutatorul principal acționat cu cheie și nu dispune de un dispozitiv de avertizare a emisiilor. În plus, laserul nu se oprește în caz de vibrații sau impact, iar programul de gravare continuă să funcționeze autonom după întreruperea și restabilirea alimentării cu energie electrică. În plus, produsul este etichetat greșit ca laser din clasa 3, dar ar trebui să fie considerat un laser de clasă 4, nu are o placă de tip mașină și nu are instrucțiuni de utilizare în limba națională. Ochii utilizatorilor sau spectatorilor pot fi expuși direct la lumina laser, ceea ce duce la deteriorarea vederii.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind echipamentele tehnice și nici standardele europene EN 60825-1 și EN 60825-4.

 

Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiProdus de acoperire arhitecturală și impermeabilizare. Risc chimic. Produsul nu dispune de eticheta de pericol, precum și de avertismentele și pictogramele corespunzătoare. Prin urmare, utilizatorii nu au informații privind utilizarea în condiții de siguranță și pericolele produsului. Un utilizator ar putea fi expus la un amestec care este periculos (sensibilizarea pielii, deteriorarea organelor și ochilor, toxicitate potențială pentru reproducere).
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP).

 

 

 

 

Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiMaterial de etanșare pentru acoperiș din silicon. Risc chimic. Produsul nu dispune de eticheta de pericol, precum și de avertismentele și pictogramele corespunzătoare. Prin urmare, utilizatorii nu au informații privind utilizarea în condiții de siguranță și pericolele produsului. Un utilizator ar putea fi expus la un amestec care este periculos (sensibilizarea pielii, deteriorarea organelor și ochilor, toxicitate potențială pentru reproducere).
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP).

 

 

 

 

Compus de Imbinare Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiCompus de îmbinare. Risc chimic. Produsul conține 2-butanonă oximă (valori măsurate: 1 % din greutate), care este toxic dacă este înghițit, poate provoca cancer, poate provoca leziuni ale organelor, este dăunător în contactul cu pielea, provoacă leziuni oculare grave, provoacă iritații ale pielii, poate provoca o reacție alergică cutanată și poate provoca somnolență sau amețeli.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH

 

 

 

Difuzor de trestie InfoCons Protectia ConsumatoruluiDifuzor din trestie parfumată. Risc chimic. Conform fișei cu date de securitate, produsul conține butilfenil metilpropional (BMHCA), a cărui utilizare este restricționată. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate afecta sănătatea copilului nenăscut și poate provoca sensibilizarea pielii.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

 

 

 

 

 

Difuzor din trestie Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiDifuzor din trestie parfumată. Risc chimic. Conform fișei cu date de securitate, produsul conține butilfenilmetilproprional (BMHCA), a cărui utilizare este restricționată. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate afecta sănătatea copilului nenăscut și poate provoca sensibilizarea pielii.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

 

 

 

 

 

Baloane Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiBaloane. Risc chimic. Produsul eliberează o cantitate excesivă de substanțe nitrozabile (valoare măsurată până la 2,6 mg/kg). Compușii nitrozabili pot fi transformați în nitrozamine, care sunt agenți cancerigeni genotoxici prin inhalare, ingestie sau expunere cutanată. Un copil poate fi expus la ele prin introducerea produsului în gură.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-12.

 

 

 

Incalzitor portabil Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiÎncălzitor de imersie portabil. Risc: Arsuri Șoc electric. Produsul nu dispune de etichete și marcaje adecvate. Un utilizator poate să-l cufunde prea puțin sau prea mult și, în consecință, să fie ars sau să primească un șoc electric.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici cu standardul european EN 60335.

 

 

 

 

 

Papusa din plastic Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiPăpușă din plastic. Risc chimic. Materialul plastic al capului păpușii conține o concentrație excesivă de ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată 13,3 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului lor reproducător.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

 

 

 

Jucarie Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiJucărie acționată cu baterii. Mediu. Articulația de lipit conține concentrații excesive de plumb și cadmiu (valori măsurate: 44,5 % și, respectiv, 0,0225 % din greutate). Plumbul și cadmiul reprezintă un risc pentru mediu.
Produsul nu este conform cu Directiva privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva ROHS2).

 

 

 

 

 

Coarda pentru sarit Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiCoardă pentru sărit. Risc chimic. Produsul conține o concentrație excesivă de ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată până la: 37,5 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând posibile daune sistemului lor reproducător.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

 

 

 

 

 

Masca de protectie Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiMască filtru de particule. Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost testată de un organism european competent de evaluare a conformității. Prin urmare, nu se dovedește că produsul îndeplinește cerințele de sănătate și siguranță; astfel, chiar dacă este combinată cu alte măsuri recomandate, este posibil ca aceasta să nu protejeze în mod corespunzător.
Produsul nu este în conformitate cu Regulamentul privind echipamentele personale de protecție.

 

 

 

 

 

Pantaloni scurti pentru copii InfoCons Protectia ConsumatoruluiPantaloni scurți pentru copii. Risc Sufocare Leziuni. Șnururile din zona taliei pot deveni prinse în timpul diferitelor activități ale copilului. Acest lucru ar putea duce la răniri. De asemenea, micile elemente decorative (pietricele) pot fi ușor detașate de produs. Un copil mic le poate pune în gură și le poate sufoca.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardele europene EN 71-1 și EN 14682.

 

 

 

Umidificator de aer InfoCons Protectia ConsumatoruluiUmidificator de aer. Risc microbiologic. Rezervorul de apă neantibacterian nu este accesibil pentru curățare, iar aparatul nu emite un sunet de avertizare și o lumină pentru a schimba apa după cum este necesar. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea de mucegaiuri care pot provoca reacții alergice atunci când se răspândesc prin aer.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici cu standardul european EN 60335.

 

 

 

 

 

Masina de tuns Alerta InfoCons Protectia ConsumatoruluiMașină de tuns iarba robotică. Tăieturi. Senzorii de ridicare și înclinare ai produsului nu se pot activa, iar cositorul poate astfel să încline și să expună lamele sau să continue să funcționeze, expunând orice trecător la un risc de tăieturi. În plus, cositoarea poate conduce pe piciorul unui copil fără a opri lamele și poate provoca leziuni.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind echipamentele tehnice și nici cu standardul european EN 50636-2-107.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal