Chiar dacă plecăm la mii de kilometrii de acasă în vacanță, fiecare din noi simțim nevoia să rămânem conectați cu cei dragi sau să ne împărtășim experiențele. Mecanismul `Roam like at home` permite, începând cu 15 iunie 2017, să fii tarifat pentru serviciul de roaming în UE/SEE ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în măsura în care acesta nu depășește limitele unei utilizări rezonabile.

Pleci în călătorie în apropierea statelor non-UE? Atenție! Chiar dacă esti încă în spațiul UE/SEE, te poți conecta la rețeaua de comunicații din țara vecină!

Cu toate acestea fiecare dintre noi trebuie să acordăm atenție la încadrarea în limitele unei utilizări rezonabile, în funcție de operatorul de care aparținem și pachetul de beneficii de care dispunem. Un alt aspect căruia trebuie să ii acordăm atenție este utilizarea serviciului de roaming în zone din apropierea granițelor UE/SEE cu state non-UE. În aceste zone exista posibilitatea de a vă conecta la o rețea dintr-un stat non-UE, fiind astfel percepute costuri mult mai mari.

Cum evit Roamingul Involuntar?

Puteți evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming din rețele ale statelor non UE prin următoarele metode:

  • Selectați manual rețeaua (dezactivați opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei). Puteți opta pentru această setare pentru tot sejurul dumneavoastră.
  • Verificați la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Atenție! Puteți accesa Roamingul Involuntar și în localitățile din apropierea granițelor României! În aceste situații, cea mai bună opțiune este să solicitați operatorului dumneavoastră activarea Roamingului doar la cerere.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal