A.N.P.C.P.P.S. Romania iti spune care sunt avantajele si dezavantajele atunci cand contractezi credite de la IFN-urile existente in magazinele de materiale de constructii


Asadar, primul magazin  pe “lista` noastra a fost Hornbach; aici am gasit doua IFN-uri: S.C. CETELEM IFN S.A si UNICREDIT CONSUMER FINANCING. La primul, rata dobanzii aferente unui credit de 5000 RON pe o durata de 12 luni, este de 8%, DAE/an este de 20,31 %, nu este practicat nici un comision de analiza, in schimb avem de platit un comision de administrare lunar in cuantum de 25 lei, si un alt comision unic pentru servicii de 50 lei. In schimb, in estimativul efectuat de catre cei de la UNICREDIT CONSUMER FINANCING nu este specificata nici valoarea dobanzii, nici valoarea DAE, ci doar cea a comisionului de administrare lunar, de 48 RON.

In incinta magazinului Dedeman, am gasit trei IFN-uri si am solicitat aceleasi calcule. Astfel, la S.C. TBI CREDIT IFN S.A., aveau chiar si o promotie, pentru credite contractate pe o perioada de 11 luni; cu toate astea, rata dobanzii aferente creditului/an este de 33,7%, DAE/an este de 58,96%, avem de platit un comision de analiza de 603, 5 RON, alte comisioane nefiind specificate. In cazul in care vrem sa luam un credit de la S.C. BRD FINANCE IFN S.A, vom avea de platit o rata a dobanzii de 7% pe an, DAE/an de 16,69%, un comision de analiza de 100 lei, un comision de  administrare lunar de 0,4% din valoare creditului, adica aproximativ 20 ron/luna, la care se adauga 30 de ron – comision unic pentru alte servicii. Tot in  Dedeman, dar la S.C. CETELEM IFN S.A, pentru aceeasi valoare a creditului, pe aceeasi durata, rata dobanzii este de 9,90%/an, DAE este 19,50%, nu avem de platit nici un comision de analiza, dar va trebui sa platim un comision de administrare in cuantum de 19,50 lei/lunar, plus 50 de lei comision unic servicii.

In cadrul magazinului Baumax, este EFG RETAIL SERVICES, dar din pacate, nu au mentionate informatii cu privire la dobanzi sau comisioane.

La Bricostore, am gasit tot S.C CETELEM IFN S.A., la care rata dobanzii este de 11%, DAE este 46,54%, nu se percepe comision de analiza, ci doar un comision de administrare lunar, in cuantum de 67,50 lei.

Ultimul magazin de pe lista noastra, specializat in materiale de constructii, este Praktiker, unde putem lua un credit  de la S.C. CETELEM IFN S.A., pentru care vom plati o rata a dobanzii de 9,90%, DAE  de 19,76%, nu ni se va percepe nici un comision de analiza a dosarului, dar vom avea de platit un comision de administrare lunar de 19,50 lei, la care se adauga un commision unic de servicii, de 50 lei.

Pentru a descarca studiul comparativ efectuat de A.N.P.C.P.P.S. Romania-o9atitudine!, intra pe www.testecomparative.ro, Sectiunea “Studii`, iar daca ai intrebari, opinii sau orice fel de nelamuriri, scrie-ne pe adresa: pr@protectia-consumatorilor.ro!

 

 

*Studiul a fost efectuat in data de 31.08.2011, in Municipiul Brasov.

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal