Sistemul de plată al ajutorului de deces diferă de la stat la stat, de regulă acesta fiind acordat celei mai apropiate rude a persoanei decedate (văduvă, văduv, fiu, fiică, partener civil ş.a.).

Dreptul de a primi ajutorul de deces depinde de:

  • ţara al cărei sistem de asigurare sociala a fost asigurată persoana decedată
  • condiţiile de acordare şi de plată a ajutorului de deces în ţara respectivă

În România, potrivit prevederilor Legii Pensiilor 263/2010, statul are obligaţia de a acorda ajutor de deces

Ajutorul de deces se acordă, în România, unei singure persoane care trebuie să dovedească faptul că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Această persoană poate să fie:

  • soţul supravieţuitor/ soţia supravieţuitoare
  • copilul
  • părintele
  • tutorele
  • oricare altă persoană

Ajutorul de deces se poate obţine prin depunderea unei cereri la Casa Teritorială de Pensii, dacă persoana decedată era pensionară, la angajatorul asiguratului decedat sau la instituţia care gestioneaza bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul în care persoana decedată era şomeră.

Sursă: europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu