Dacă doriţi să adoptaţi un copil dintr-o altă ţară a UE, este bine să ştiţi că normele aplicabile nu sunt aceleaşi (fiecare ţară aplică propriile reguli).

De aceea, vă recomandăm să consultaţi autorităţile din ţara respectivă pentru a afla care sunt procedurile şi criteriile de adopţie.

Există, totuşi, o serie de principii comune, stabilite prin convenţiile internaţionale în materie de adopţii. În special, trebuie să vă asiguraţi că:

  • adopţia este pronunţată de către o instanţă judecătorească sau o autoritate administrativă
  • părinţii biologici ai copilului îşi dau liberul consimţământ (dacă aceştia sunt în viaţă)
  • decizia de adopţie respectă interesul superior al copilului.

În majoritatea ţărilor (dar nu în toate), copilul va putea prelua numele şi naţionalitatea părinţilor adoptivi şi va avea aceleaşi drepturi de moştenire ca şi un copil biologic.

În acelaşi timp, părinţii adoptivi vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi părinţii naturali.

Sursa : Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal