E966 – lactitol

Aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, emulgator, substanţă-suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor.Este un poliol obţinut din lactoză, care se extrage din zer. La aceeaşi cantitate, lactitolul are 40% din dulceaţa zahărului şi 60% din caloriile acestuia.Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic, mai ales în cele coapte. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. Lactitolul se metabolizează în totalitate, având şi un efect benefic asupra tubului digestiv, în special asupra colonului.

Doza zilnică maximă: Doza zilnică nu este limitată.
Doza zilnică nu este limitată.

Doza maximă de includere: Nespecificat
Doza zilnică nu este limitată.
Nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente.Bacteriile din cavitatea bucală nu îl pot descompune, astfel că lactitolul nu afectează dantura.

Contraindicații: Da
Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin lactitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari.
Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.