E965 – maltitol

Aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, emulgator, substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Este un poliol obţinut prin hidrogenarea maltozei din amidon. La aceeaşi cantitate, maltitolul are 90% din dulceaţa zahărului, dar numai jumătate din caloriile acestuia. . În cadrul tehnologiei de fabricaţie a alimentelor, are aceleaşi proprietăţi ca şi zahărul, mai puţin aceea de a putea fi caramelizat. Se prezintă sub formele E965(i) – Maltitol, sau E965(ii)- Sirop de maltitol. Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. Maltitolul se metabolizează foarte încet, fapt ce conduce la eliminarea sa în mare parte, nemodificat.

Doza zilnică maximă: Doza zilnică nu este limitată.
Doza zilnică nu este limitată.

Doza maximă de includere: Nespecificat
Doza zilnică nu este limitată.
Nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente. Bacteriile din cavitatea bucală nu îl pot descompune, astfel că maltitolul nu afectează dantura.

Contraindicații: Da
Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin maltitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari.
Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.