E 410 – gumă din seminte de carruba

E 410Ce este guma din semințe de carruba?

Guma din semințe de carruba, E 410 este un aditiv alimentar cu rol de stabilizare, emulsionare. Este un agent de gelifiere, îngroșare, umflare și reținere a apei.

Sinonime: Gumă din semințe de roșcov; Gumă de algaroba, gumă locust, gumă carob sau carubira.

guma de carrubaGuma din semințe de carruba este un produs natural, obținut din endospermul măcinat al semințelor de roșcov, din soiurile Cerationia siliqua (L.) și Taub. (familia Leguminosae). Este formată în principal dintr-o polizaharidă hidrocoloidală cu masă moleculară mare, compusă din unități de galactopiranoză și manopiranoză unite prin legături glicozidice, care se poate descrie din punct de vedere chimic ca galactomanan. Mai conține 4-6% proteine, 12-14% apă și 1% fibre.

Formula structurală a unităților de polizaharide ale gumei de roșcove este prezentată în figura de mai jos.

Cum se obține guma din semințe de carruba?

Industrial se obține din semințele fructelor de carruba, care sunt supuse procesului de decorticare și degerminare, după care endospermul este măcinat. Substanța se prezintă sub formă de pudră albă sau alb-gălbuie. Este inodoră și insipidă. Solubilitatea sa în apă rece este redusă, dar se dizolvă total la fierbere. O caracteristică a acestei gume o constituie proprietatea de a se hidrata cu apă rece, fapt ce face ca substanța să își mărească volumul și să se disperseze total la concentrații mai mici de 5%. Soluțiile obținute sunt vâscoase, chiar la valori reduse ale concentrației sale. Această vâscozitate scade la creșterea temperaturii, proces reversibil la scăderea temperaturii.

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E410?

alimente guma de carruba

Aditivul E410, guma carruba poate fi adăugat în următoarele produse alimentare:

 • gemuri,
 • jeleuri,
 • marmelade,
 • paste tartinabile
 • piureuri,
 • în produse similare pe bază de fructe,
 • produsele cu conținut caloric scăzut, separat sau împreună cu E400, E401, E402, E403, E404, E406, E407, E412, E415, E418,
 • preparate post înțărcare, pentru sugarii sănătoși,
 • alimentele pentru sugari și pentru copii de vârstă mică la produsele pe bază de cereale, fără gluten, separat sau în amestec, cu E412, E414, E415, E440,
 • pește congelat, file de pește și produse din pește, inclusiv moluște, crustacee

alimente guma de carruba

 • pește congelat tocat,
 • pește fiert și produse din pește,
 • ouă lichid,
 • produse din ouă lichide congelate,
 • cafea, substituenți de cafea, ceai, infuzie de plante,
 • preparate din carne,
 • sosuri,
 • dresinguri,
 • iaurt, netratat termic după fermentare sau tratat termic după fermentare,
 • smântână pasteurizată (obișnuită),
 • frișcă,
 • paste proaspete și tăiței și produse similare,
 • paste uscate și tăiței și produse similare,
 • carne proaspătă, păsări de curte și vânat.

În ce se mai poate găsi guma din semințe de carruba, E410?

 Aditivul E 410, guma din semințe de carruba se mai poate adăuga în preparatele pentru sugari sau copii de vârstă mică, spre exemplu pentru reducerea refluxului gastro- esofagian.

Guma din semințe de carruba, E 410 mai poate fi adăugată în medicamente şi produse cosmetice.

Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E410? 

În literatură sunt disponibile puține cazuri de reacții alergice la oameni. Rinita profesională și astmul datorat gumei de carruba au fost descrise la o farmacie (Mechaneck, 1954), într-o fabrică de gem (van der Brempt et al., 1992) și la un  producător de înghețată (Scoditti și colab., 1996).

Aditivul alimentar E410 sau guma de carruba, ingerat în doze mai mari decât cele adăugate în produsele alimentare poate prezenta acțiune laxativă.

La persoanele sensibile, guma din semințe de carruba- E410 poate determina apariția alergiilor manifestate prin erupții cutanate, eczeme sau mâncărime a pielii.

Într-un studiu care a urmărit toxicitate subcronică la șobolani, la doze de până la 4.500 mg gumă de carruba/kg greutate corporală  pe zi, nu au fost raportate efecte adverse

Într-un alt studiu realizat pe șoareci și șobolani care au primit doze de la 9.000 până la 20.000 mg/kg corp pe zi, nu au fost raportate efecte adverse.

Care sunt caracteristicile gumei de carruba E410?

Descriere: Pulbere albă spre alb-gălbuie, aproape inodoră

Solubilitate: Solubilă în apă fierbinte, insolubilă în etanol

Masă moleculară: 50 000-3 000 000

Compoziție: Conține nu mai puțin de 75 % galactomanan

Puritate :Prin uscare la 1050C pierde maximum 15% din masa sa. Conținutul de cenușă este de maximum 1,2% determinat prin calcinare la 800oC iar conținutul de proteină  (Nx6,25) este de maximum 7%. Substanța insolubilă în acid este de maxim 4%.

Arsen: Nu mai mult de 3 mg/kg

Plumb: Nu mai mult de 2 mg/kg

Mercur: Nu mai mult de 1 mg/kg

Cadmiu: Nu mai mult de 1 mg/kg

Etanol și 2-propanol: Nu mai mult de 1 %, individual sau în combinație

Este un aditiv compatibil cu un număr mare de de hidocoloizi, spre exemplu cu pectina, amidonul, carboximetil celuloza, alginați, dextrină etc.

Aditivul nu formează prin  dispersare geluri, decât  în amestec cu alte gume, spre exemplu guma de xantan sau caragenan. Gelul rezultat este mai puternic, iar procesele de sinereză sunt diminuate. Guma din semințele de carruba este precipitată din soluție de săruri bazice.

În alimentele pentru sugari, formulele de început și de continuare, formule folosite în scopuri medicale speciale pentru sugari, nivelul maxim admis este de 1000 mg/kg.

În alimentele complementare pentru sugari și copii de vârstă mică nivelul maxim admis este de 2000 mg/kg.

Aportul oral de gumă de carruba în doze de până la 500 mg/kg corp pe zi timp de 8 săptămâni, a fost tolerat de adolescenți și adulți fără efecte secundare semnificative.

În urma studiilor realizate de către experți s-a ajuns la concluzia că nu este nevoie de o doză zilnică recomandată, numerică pentru guma din semințe de carruba (E410).

Necesitatea utilizării aditivului E410 

Ca agent de îngroșare este utilizat la obținerea sosurilor, dressingurilor, umpluturilor pentru plăcinte, ketchup-uri, în supe în locul amidonului, datorită faptului că amilaza din amidon poate retrograda. Aditivul este neretrogradabil.

Ca agent de legare a apei, de stabilizare și gelifiere, este utilizat la obținerea preparatelor din carne. Produsele rezultate au o textură omogenă și o compoziție uniformă.

În cazul produselor tartinabile se obține o stabilitate bună. La produsele de panificație obținute din făină cu un conținut scăzut de gluten, adaosul de aditiv, conduce la obținerea de alimente cu o textură corespunzătoare și o umiditate ridicată care își păstrează prospețimea timp îndelungat.

Adaosului aditivului E410 în produsele destinate copiilor mici sănătoși sau în preparatele utilizate în scopuri medicale, se face având în vedere rolul sau de agent de îngroșare, emulsionare și stabilizare.

Guma din semințe de carruba acidifiată poate acționa în brânzeturi ca un protector coloidial, datorită acțiunii sale de tamponare, reglând pH-ul.

Aditivul E410 mai are proprietate de a forma pelicule, iar pentru această proprietate se utilizează la  obținerea aromelor încapsulate.

Concluzii și Reglementări legislative E410

Guma din semințe de carruba (E 410) este autorizată ca aditiv alimentar în UE în conformitate cu anexele II și III al Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 și criteriile specifice de puritate pentru guma de roșcove (E 410) au fost definite în Regulamentul Comisiei (UE) nr. 231/2012.

În UE, guma din semințe de carruba nu a fost evaluată oficial de către Comitetul Științific pentru Alimentație (SCF). Cu toate acestea, a fost acceptat pentru utilizare în alimente de înțărcare (SCF, 1991) și în formule pentru sugari, în scopuri medicale speciale (SCF, 1994), dar nu pentru hrana sugarilor în general (SCF, 1994, 1999).

În 2003, SCF a reevaluat guma din semințe de carruba în vederea revizuirii cerințelor esențiale pentru formulele pentru sugari și formule de continuare destinate hrănirii sugarilor și copiilor mici:

– SCF a afirmat că nu este convins că este necesar să se adauge guma din semințe de carruba pentru îngroșate în formulele pentru sugari, la sugarii sănătoși.

–  a recomandat menținerea nivelului maxim actual de 1 g/L pentru utilizarea gumei din semințe de carruba în formule de continuare.

– Comitetul acceptă că există un caz de necesitate a utilizării gumei din semințe de carruba în alimentele de uz medical, în special de uz terapeutic, la un număr mic de sugari cu boala de reflux gastro-esofagian sub supraveghere medicală. S-a stabilit că guma din semințe de carruba se poate utiliza în aceste produse până la un nivel maxim acceptabil de 10 g/L.

Autor: dr.ing. Fulvia Ancuța Manolache

Referințe bibliografice

 1. 1. Miyazawa, Reiko; Tomomasa, Takeshi; Kaneko, Hiroaki; Morikawa, Akihiro, Effect of Locust Bean Gum in Anti-regurgitant Milk on the Regurgitation in Uncomplicated Gastroesophageal Reflux, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, May 2004 – Volume 38 – Issue 5 – p 479-483
 2. Marita Dionísio, Ana Grenha, Locust bean gum: Exploring its potential for biopharmaceutical applications, J Pharm Bioallied Sci.2012 Jul-Sep; 4(3): 175–185., doi: 10.4103/0975-7406.99013
 3. Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 și criteriile specifice de puritate pentru guma de roșcove (E 410) au
 4. Regulamentul Comisiei (UE) nr. 231/2012.
 5. Carob bean gum, Chemical and Technical Assessment (CTA), Draft prepared by Yoko Kawamura, Ph.D. for the 69th JECFA, https://www.fao.org/fileadmin/templates/agns/pdf/jecfa/cta/69/Carob_bean_gum.pdf
 6. Re-evaluation of locust bean gum (E 410) as a food additive, Scientific Opinion, ADOPTED: 8 November 2016 doi: 10.2903/j.efsa.2017.464
 7. Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, Bucuresți, pag. 192-193;
 8. DIRECTIVA 2010/69/UE A COMISIEI din 22 octombrie 2010 de modificare a anexelor la Directiva 95/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind aditivii alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:279:0022:0031:RO:PDF
 9. Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:02008R1333-20160525&from=FR
 10. General Standard For Food Additives Codex Stan 192-1995 Adopted in 1995. Revision 1997, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019,