E319 – terţbutilhidrochinonă (tbhq)

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor sintetici, cu rol în prevenirea râncezirii grăsimilor. Se utilizează individual sau în combinaţie cu alţi butilaţi sau galaţi (E 310 – 312), în diverse grăsimi animale sau vegetale, cât şi în amestecuri pentru patiserie, snacksuri, supe şi ciorbe instant, sosuri, fructe procesate, cereale preparate, suplimente nutritive, mirodenii, produse din carne, cartofi deshidrataţi, arome şi lapte praf pentru distribuitoarele automate. Acest aditiv are efect cancerigen cert la animalele de laborator, iar la om este responsabil de efecte secundare serioase, printre care reacţiile alergice, leziunile la nivel celular, inclusiv la nivelul ADN-ului, declanşarea unor procese tumorale gastrice etc., motiv pentru care se preconizează limitarea mai strictă a utilizării sale în Uniunea Europeană. În România, acest aditiv nu a fost permis până în 2007,când, din raţionamente politico-economice a fost introdus. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.

Doza zilnică maximă: 0,2 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,2 mg/kg corp, o doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor depăşită.

Doza maximă de includere: 100-1000 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,2 mg/kg corp, o doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor depăşită.

Efecte secundare: 1
Reacţii alergice, leziuni la nivel celular, inclusiv la nivelul ADN-ului, declanşarea unor procese tumorale gastrice.

Contraindicații: Da
Substanţe cu potenţial cancerigen.
Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.