Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent antispumant, sechestrant şi substanţă-suport pentru arome. Se obţine din acid citric, fiind un lichid uleios, inodor şi incolor, utilizat pentru stabilizarea spumei din albuş de ou în cantitatea prevăzută de reţetă şi ca solvent pentru arome. În alimente gata pentru consum nu este permis să se regăsească o cantitate mai mare de 3g/kg, iar în băuturi nu este permisă o cantitate mai mare de 1g/l.
Doza zilnică maximă: 10mg/kg corp
Doza zilnică maximă admisă este de până la 10mg/kg corp.
Doza maximă de includere: 1g/l – 3g/kg
Doza zilnică maximă admisă este de până la 10mg/kg corp.
Efecte secundare: 1
Consumul îndelungat şi dozele mari pot cauza ameţeli, slăbiciune, pierderi de echilibru şi chiar afectarea ficatului.
Contraindicații: Da
Consumul îndelungat şidozele mari pot cauza ameţeli, slăbiciune, pierderi de echilibru şi chiar afectarea ficatului.
Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.