Actul privind piața unică II: 12 acțiuni prioritare pentru o nouă etapă de creștere

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Actul privind piața unică II: 12 acțiuni prioritare pentru o nouă etapă de creștere

Anul acesta marchează cea de a 20-a aniversare a pieței unice. S-au parcurs deja etape importante. Pentru consumatorii europeni, piața unică înseamnă o gamă mai variată de produse și servicii, la prețuri mai mici. Piața unică le-a oferit cetățenilor posibilitatea de a circula liber, de a se stabili și de a lucra oriunde doresc. Tinerilor le-a dat ocazia de a studia în străinătate; în ultimii 25 de ani, de acest privilegiu s au bucurat peste 2,5 milioane de studenți. Pentru cele 23 de milioane de companii din UE, piața unică a creat acces la 500 de milioane de consumatori și a generat investiții străine. Mesajul este clar, iar dovezile sunt evidente: o piață unică puternică, dezvoltată și integrată generează creștere și locuri de muncă, iar cetățenilor le oferă posibilități care în urmă cu 20 de ani erau inexistente.

Edificarea pieței unice este un exercițiu permanent și un element central în programul de măsuri europene destinate ieșirii din criza economică actuală. În acest context, Comisia Europeană a adoptat astăzi Actul privind piața unică II și a prezentat 12 acțiuni-cheie care așteaptă aprobarea rapidă a instituțiilor UE.  Aceste acțiuni se concentrează asupra a patru catalizatori principali pentru creștere, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea unui climat de încredere: a) rețele integrate, b) mobilitate transfrontalieră pentru cetățeni și întreprinderi, c) economia digitală și d) acțiuni care să consolideze coeziunea și să sporească avantajele de care se bucură consumatorii.

`Piața unică poate face mai mult pentru cetățenii și întreprinderile europene`, a spus Michel Barnier, comisarul european responsabil cu piața internă și serviciile. El a adăugat: `Actul pentru piața unică II este un apel adresat nouă, celor care elaborăm politicile europene, pentru a ne mobiliza, pentru a ne concentra forțele și pentru a genera rezultate palpabile. Am convingerea că cele 12 acțiuni-cheie prezentate astăzi vor primi sprijinul politic pe care îl merită. Aceasta este șansa noastră de a folosi atuul major al UE – piața unică – pentru ca economia noastră de piață socială să redevină competitivă și înfloritoare.`

Actul privind piața unică II este continuarea unui prim set de măsuri prezentate de Comisie, Actul privind piața unică I (IP/11/469), și reprezintă un nou pas în evoluția către o piață unică bine dezvoltată și integrată.

El marchează cea de-a 20-a aniversare a pieței unice și dă startul Săptămânii pieței unice (15-20 octombrie 2012). Sub sloganul `Împreună pentru o nouă creștere`, timp de o săptămână, vor avea loc pe tot cuprinsul UE diferite evenimente, care vor da ocazia factorilor de decizie politică și cetățenilor să analizeze realizările și provocările pieței unice și să propună noi idei și inițiative.

Context

Actul privind piața unică II cuprinde următoarele acțiuni:

Rețele de transport și energie: rețelele de transport și energie eficiente și complet integrate reprezintă elementul fundamental al pieței unice. Oportunitățile oferite de fondurile structurale și de coeziune trebui să fie însoțite de un angajament ferm în sensul stimulării concurenței și furnizării unei game mai variate de produse și servicii de cea mai bună calitate în UE. Pentru ca această viziune să se materializeze, Actul privind piața unică II propune:

(i) o acțiune menită să deschidă serviciile naționale de transport feroviar pentru călători unei concurențe extinse în interiorul UE

(ii) dezvoltarea pieței unice a transportului maritim

(iii) măsuri de accelerare a punerii în aplicare a Cerului unic european

(iv) acțiuni de eficientizare a aplicării legislației UE în vigoare în domeniul energetic.

Mobilitatea cetățenilor și a întreprinderilor: libera circulație peste frontiere reprezintă nucleul pieței unice și unul dintre elementele de bază ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, încă mai există anumite obstacole de ordin practic și juridic care îngreunează mobilitatea cetățenilor, a activităților economice și a investițiilor. Prin Actul privind piața unică II, Comisia propune deci următoarele: 

(i) dezvoltarea portalului EURES și transformarea acestuia într-un adevărat instrument european de recrutare și de plasare a forței de muncă

(ii) introducerea unor prevederi în sensul mobilizării fondurilor pentru investiții pe termen lung în favoarea întreprinderilor private și a proiectelor de durată

(iii) modernizarea procedurilor de insolvență, începând cu cazurile transfrontaliere, contribuind astfel la crearea unui mediu care oferă o a doua șansă întreprinzătorilor care eșuează.

Economia digitală: ținând cont de ponderea sa în economie și de efectele colaterale importante care pot să apară, de exemplu în materie de productivitate și de abordare a provocărilor societale, revoluția economiei digitale rămâne o oportunitate care nu trebuie ratată. În eforturile sale de edificare a pieței digitale unice până în 2015, Comisia propune următoarele:

(i) facilitarea comerțului electronic în UE prin simplificarea modului de utilizare a serviciilor de plată electronică și prin transformarea acestora în servicii mai competitive și mai demne de încredere

(ii) identificarea de soluții la o problemă care constituie cauza principală a lipsei investițiilor în conexiuni de bandă largă de mare viteză, și anume costurile de inginerie civilă

(iii) transformarea facturării electronice într-o procedură standard în cadrul achizițiilor publice, aceasta fiind o măsură de economisire cu eficiență dovedită.

Antreprenorialului social, coeziunea și încrederea consumatorilor: succesul pieței unice este în egală măsură rezultatul participării economice și sociale pe care o generează. Consumatorii trebuie să fie încrezători și este important ca toți cetățenii, pretutindeni în UE, să aibă șansa de a profita de oportunitățile oferite de piața unică. Comisia intenționează să urmărească acest obiectiv prin utilizarea unor instrumente concrete specifice pieței interne, printre care se numără:

(i) îmbunătățirea normelor de siguranță a produselor și aplicarea lor efectivă

(ii) măsuri care să garanteze accesul larg la conturi bancare, precum și comisioane bancare transparente și comparabile și posibilitatea de a schimba cu ușurință contul bancar.

Etapele următoare

•           O dezbatere online pe Google cu privire la piața unică, în data de 10 octombrie

•           Săptămâna pieței unice, 15-20 octombrie 2012

•           Comisia va înainta toate propunerile legislative principale din cadrul Actului pentru piața unică II până în primăvara anului 2013 și pe cele nelegislative până la sfârșitul anului 2013.

•           Se face apel la Parlamentul European și la Consiliu să adopte cu prioritate aceste propuneri legislative până în primăvara anului 2014.

 

Sursa:

Comisia Europeana – Comunicat de presa

Bruxelles, 3 Octombrie 2012

 

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Pe același subiect

Distribuie

Meniu