Acțiuni de control ale ANPC cu privire la comercializarea laptelui de consum si a produselor lactate

În luna martie 2017 comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat o acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare și publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, parțial sau integral deshidratat, laptelui pentru cafea.

În cadrul acțiunilor de control, desfășurate în toate județele țării și în Municipiul București, au fost controlați 853 operatori economici constatându-se abateri la 515 dintre aceștia (~ 60%). A fost verificată o cantitate de 94 tone de lapte de consum și produse lactate, din care circa 9 tone produse (~ 9,6%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Au fost prelevate 104 eșantioane de lapte și produse lactate, care în urma analizelor de laborator efectuate de CNIEP Larex, ICA și DSVSA a rezultat că 3,8% nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuși sau declarați de producători.

Structura eșantioanelor prelevate este următoarea:

  • 17 eșantioane de telemea, din care 17,6% erau neconforme;
  • 14 eșantioane de unt, din care 7% erau neconforme;
  • 13 eșantioane de lapte de consum, toate fiind conforme;
  • 9 eșantioane de smȃntȃnă, toate fiind conforme;
  • 11 eșantioane de produse lactate acide, toate fiind conforme;
  • 22 eșantioane de cașcaval, toate fiind conforme;
  • 11 eșantioane de brânzeturi, toate fiind conforme;
  • 2 eșantioane de brânză proaspătă de vacă, toate fiind conforme;
  • 5 eșantioane de alte produse lactate, toate fiind conforme;

Măsuri dispuse ca urmare a deficiențelor constatate:

  • oprirea temporară de la comercializare a cca 4,1 tone lapte de consum și produse lactate în valoare de 51 mii lei până la remedierea neconformităților constatate;
  • oprirea definitivă și scoaterea din circuitul consumului uman a circa 182 kg de produse în valoare de 2382 lei care erau improprii consumului uman;
  • aplicarea de 686 sancțiuni contravenționale, constând în 330 avertismente și 356 amenzi contravenționale, însumând 1045200 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Citește mai mult despre principalele abateri constatate în cadrul acțiunilor de control și agenții economici sancționați AICI.

Sursa: ANPC

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal