Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă şi îndulcitor. Este un produs natural, obţinut din cojile seminţelor fructul katemfe al arbustului Thaumatococcus daniellii, care creşte în Vestul Africii. Ca îndulcitor, taumatina este de 2000 de ori mai dulce decât zahărul, dar dulceaţa ei are un alt gust, nu este percepută imediat şi are o persistenţă foarte îndelungată. Este foarte stabilă la temperaturi înalte şi la orice aciditate şi nu are calorii.
Doza zilnică maximă: Doza zilnică nu este limitată.
Doza zilnică nu este limitată.
Doza maximă de includere: 50-400mg/kg
Doza zilnică nu este limitată.
Cantităţile din alimente nu produc, de regulă, efecte secundare. Există totuşi persoane care sunt alergice la taumatină.Bacteriile din cavitatea bucală nu o pot descompune, astfel că taumatina nu afectează dantura.
Contraindicații: Nu
Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.