Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali. Substaţa esteprezentă în multe plante şi în penele unor păsări. Pentru uz comercial se obţine din catharelles (ciuperci) sau pene de flamingo. Pe cale sintetică este obţinut din caroten. Este uşor solubil în apă, are culoare oranj şi se utilizează în “cârnăciorii de Strasbourg” în cantitate de 15 mg/kg. Se mai utilizează şi în hrana somonului şi păstrăvului de crescătorie şi a găinilor ouătoare (pentru a se obţine o coloraţie mai intensă a gălbenuşului).
Doza zilnică maximă: 0,03 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 0,03 mg/kg corp.
Doza maximă de includere: Nespecificat
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 0,03 mg/kg corp.
Efecte secundare: -1
Contraindicații: Da
Dozele mari pot produce probleme oculare.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.