Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din caroten sau izolat din plante. Este solubil numai în ulei şi conferă o culoare roşu închis, putând fi utilizat în toate grupele de alimente, conform reţetei.
Doza zilnică maximă: 2,5 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 2,5 mg/kg corp.
Doza maximă de includere: 25 – 500 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 2,5 mg/kg corp.
Nu au fost semnalate efecte secundare nedorite.
Contraindicații: Da
Dozele mai mari pot duce la o coloraţie galbenă a tegumentelor, la uscăciunea buzelor, mucoasei nazale şi ochilor, iar administrarea timp îndelungat de doze mari declanşează simptomatologia specifică hipervitaminozei A (afectiuni ale pielii şi ficatului, la copii căderea părului, afectarea oaselor, dureri de cap, vomismente şi diplopie, iar la femei gravide poate provoca malformaţii ale fătului, afectând în special sistemul nervos al acestuia).
Consumul de către copii: -1