Astăzi, pe 11 noiembrie, de Ziua Mondială a Calității, aducem în atenție conceptul „dublu standard al calității” – același produs poate conține ingrediente diferite, în funcție de țara în care este comercializat. În anul 2017, InfoCons a realizat un studiu pe această temă, comparând etichetele acelorași produse din țară și din afară.
Studiul a fost efectuat pe baza a două tipuri de produse: băutură carbogazoasă și ciocolată. În ceea ce privește primul tip de produs (băutura carbogazoasă) s-au comparat etichetele din România cu cele din Spania și, respectiv, Marea Britanie. Au fost identificate diferențe precum: conținut de fructe, numeric aditivi sau cantitate de zahăr.
Pentru cel de-al doilea tip de produs (ciocolată), au fost comparată eticheta din România cu cea existentă în Spania. Diferențele dezvăluite prin studiul efectuat de InfoCons, au constat în conținutul de proteine, de sare și de zahăr.
Întregul studiu poate fi consultat AICI.