Pate-ul este un preparat culinar de consistenta cremoasa obtinut industrial, din diverse ingrediente. Pe piata exista variante de pate de post, pate-uri vegetale care, din pacate reproduc compozitia celor din ficat-carne, continand: apa, ulei vegetal hidrogenat (margarina) sau nehidrogenat, proteina din soia, sare iodata, extract de condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfaţi E-452), emulgatori (săruri ale acizilor graşi E-470, s.a.), agenti de ingrosare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grau si porumb, sirop de glucoza, zaharuri, potentiator de aroma (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), coloranti (caramel E-150, roşu carmin E-120), extract de paprika.
Mai mult, trebuie sa stii ca acest tip de produs contine alergeni de tipul: gluten, telină, mustar si soia.
InfoCons a realizat acest Studiu Comparativ pe etichete pentru a informa consumatorul asupra produselor pe care acesta le consuma, mai ales in perioada de post.
Astfel din cele 32 de produse de tip pate vegetal, 96 % au minim 2 E-uri in componenta. Mai mult, 4 % din produse contin maximul de 12 E-uri! De asemenea, exista si 2 produse care nu contin niciun E!
Acest studiu a fost realizat in parteneriat cu Facultatea de Alimentatie si Turism, Catedra de Inginerie si Management in Turism din cadrul Universitatii Transilvania Brasov, in perioada 16.11.2011 – 09.12.2011.
Pentru mai multe informatii despre acest Studiu Comparativ pe etichete privind numarul de E-uri continute de produsele de tip pate vegetal, descarca studiul complet de aici